Rechts wint 15 van de 20 regio’s in Italië

“Wat een overwinning, bedankt Lombardije, bedankt Lazio,” twitterde Matteo Salvini, vicepremier van de regering-Meloni, kort nadat de uitslagen gekend waren. Rechtlijnigheid loont in Italië: premier Giorgia Meloni (Fratelli d’Ialia) komt meer dan versterkt uit de twee regionale tussentijdse verkiezingen van vorige zondag en maandag. Ze feliciteerde zichzelf met de grote overwinning van de rechtse kandidaten.

Lombardije

Attilio Fontana (Lega), de zittende president van de regio Lombardije, heeft de regionale verkiezingen van vorige zondag (en maandag) met verve gewonnen. Fontana werd opnieuw bevestigd als gouverneur. Fontana behaalde meer dan 55 % van de stemmen tegen 32 % voor zijn centrumlinkse uitdager.

Lazio

In Lazio is Francesco Rocca, de kandidaat van patriottisch rechts, met een zeer ruime marge (en zelfs meer dan verwacht) tot president gekozen: hij behaalde bijna 54% van de stemmen, meer dan 20% meer dan zijn voornaamste uitdager Alessio D’Amato, kandidaat van de centrumlinkse en centrumpartijen, die 33,5% haalde. Hoewel het door alle belangrijke peilingen was voorspeld, is zijn overwinning een opmerkelijk resultaat. Rocca, doe voor het eerst opkwam, versloeg de linkse kandidaat Nicola Zingarette, die de regio Lazio gedurende 10 jaar bestuurde.

15 van de 20 regio’s

Met deze twee overwinningen staat de rechtse coalitie aan het hoofd van 15 van de 20 Italiaanse regio’s, naast de centrale regering.

Het is ook baas in de twee belangrijkste economische regio’s van het land: Lombardije, met zijn economische hoofdstad Milaan, en Lazio met Rome. De partij van Giorgia Meloni, Fratelli d’Italia, blijft drijven op de golf die leidde tot haar historische succes bij de parlementsverkiezingen van afgelopen september.

Doe zo voort, zouden we zeggen!

2 comments

Comments are closed.