attack antifa budapest tamas liptak legio hungaria

(VIDEO) West-Europees Antifa-tuig slaat nationalist in elkaar in Hongarije

Afgelopen weekeinde vond in Hongarije een jaarlijkse bijeenkomst door jonge radicalen plaats te
Boedapest, waarbij duizenden slachtoffers worden herdacht van een uitbraak door Hongaarse en Duitse soldaten en burgers uit de citadel van Boedapest na weken van belegering op het einde van de Tweede Wereldoorlog.

Er wordt stilgestaan bij een opmerkelijke historische gebeurtenis: aan het einde van de Tweede Wereldoorlog kwam een bonte coalitie van Hongaarse en Duitse reguliere troepen en de Oostfrontvrijwilligers uit diverse Europese landen aan het einde van de Tweede Wereldoorlog vast te zitten in het ‘beleg van Boedapest’ door de Sovjets. Na een belegering van meer dan zes weken en ondanks het bevel om vol te houden ter plekke zonder voorraden, braken in de nacht van 11 februari 1945 28000 soldaten en vele duizenden burgers uit in drie golven, slechts beschut door dikke mist, vrieskou en het verrassingselement. Slechts enkele honderden van deze
kolonne kwamen levend aan in gebied dat nog niet door het Rode Leger bezet werd.

Onder de regering Orbán worden dergelijke manifestaties steeds vaker verboden of ingeperkt op puur politieke gronden, zij het dan dat deze beslissingen doorgaans door politiefunctionarissen genomen worden en vervolgens met wisselend succes bestreden kunnen worden voor de rechtbank.

In West-Europa zorgen gesponsorde terreurgroepen onder de “Antifa”-vlag voor straatterreur tegen wie van de rechtbank de toestemming kreeg tot het (beperkt) uitoefenen van een grondrecht. Soms wordt een één-tweetje met de politie/burgemeester gespeeld die na een linkse dreiging met geweld verbiedt omwille van “bewaring van openbare orde”. In de meeste Midden-Europese landen van het voormalige Oostblok is dat niet het geval. In die landen die een halve eeuw leden onder een extreem-linkse dictatuur zijn er de dag van vandaag nu eenmaal minder geweldbereide links-utopisten.

Dat wil echter niet zeggen dat men veilig is voor linkse straatterreur: die wordt soms ingevoerd vanuit het buitenland. In 2011 reeds waren Duitse Antifa-hooligans van de Hamburgse voetbalclub Sankt Pauli verantwoordelijk voor het intrekken van de vergunning van de Poolse nationalistische Onafhankelijkheidsmars – een beslissing die pas viel toen de Duitse hooligans de reeds toegekomen demonstranten blokkeerden bij het verlaten van het Grondwetplein om aan hun Onafhankelijkheidsmars te beginnen. Het mondde uit in een orgie van geweld met 25 uitgebrande politiewagens en uitslaande brand in het hoofdkwartier van de toen regerende socialistische partij.

Afgelopen weekend was Boedapest het toneel van Antifageweld: aangezien jonge Hongaren in
overgrote meerderheid niets met Antifa van doen willen hebben, moesten dan maar militanten
worden ingevoerd uit Duitsland, Italië en wellicht ook uit Griekenland. En die gingen heel gericht te werk: waar ze ’s avonds er alles aan deden om de straten van Boedapest, die zij niet kennen, te
vermijden aangezien de Hongaarse rechtse jongens redelijk potig zijn en in groten getale verzameld voor tal van dat weekend geplande concerten, zochten zij op klaarlichte dag de leider van de organisatie “Legio Hungaria”, Tamás Lipták uit en vielen hem in groep in de rug aan met slagwapens terwijl hij alleen was.

Lipták werd naar het ziekenhuis overgebracht, zijn toestand zou stabiel zijn. De geplande herdenking kon doorgaan, de onderlinge solidariteit tussen de verschillende organiserende bewegingen komt er uit het incident voorlopig versterkt uit.

One comment

  1. weeral fout ik woon in Hongarije en het was geen nationalist maar een gewone arbeider die naar huis ging maar wel een legervest aan had maar het was de enige niet die ze aangevallen hebben allen hadden er niets mee te maken er zijn al 7 aanhoudingen verricht Duitse antifascisten. Ze zullen hier wel hun verdiende straf krijgen

Comments are closed.