Graf August Borms opnieuw vernield: extreemlinks juicht

In Merksem bij Antwerpen is onlangs opnieuw het graf van de historische Vlaamse voorman August Borms en zijn echtgenote Cesarina Smet vernield. Het opstaande kruis op het graf werd losgewrikt, en ook de dekplaat van de beide graven werd stukgemaakt. Een half jaar geleden werd het graf ook al vernield, en besmeurd met rode verf: de handtekening van Antifa.

Ongeacht de politieke overtuiging van de overledene wordt grafschennis normaal door alle beschaafde mensen veroordeeld, maar bij extreemlinks is dat niet het geval. Na de eerste vernieling een half jaar geleden werd de grafschennis door links absoluut niet veroordeeld.

In de gemeenteraad van Antwerpen sprak de PVDA schande over het feit dat het graf hersteld werd – ook al ligt het nu in een park, en moet de stad het dus onderhouden.

Ook de linkse club ‘8 mei coalitie’ met als voorman Tom Lanoye kreeg geen veroordeling van de grafschennis over haar lippen, wel integendeel. ‘Met opgepoetste graven van die collaborateurs wil men daarentegen de gitzwarte bladzijden uit het verleden van Vlaanderen ophemelen’, zo beweerde men vals in De Morgen, terwijl enkel de door links aangebrachte schade hersteld werd.

Het is dus geen wonder dat linkse extremisten opnieuw tot grafschennis overgaan: Tom Lanoye en Co hebben daarvoor het geschikte klimaat geschapen.

Op Twitter maakt extreemlinks er ook geen geheim van dat het de vernieling prima vindt. ‘Wafelix’ laat weten:

‘Wafelix’ kiest als gebruikersnaam ‘@RHedebae’, een eerbetoon aan PVDA-voorzitter Raoul Hedebauw. Hij volgt ook zowat alle PVDA-parlementsleden.

Ook deze Stijn heeft niet echt een probleem met het vernielen van graven van mensen die al 60 jaar overleden zijn:

Opmerkelijk is dat na de tweede grafschennis zowel de ‘8-mei-coalitie” als Tom Lanoye er het zwijgen toe doen. Wellicht ligt sympathie voor grafschennis bij sommige linkse mensen toch gevoelig.

Provocaties

Voor rechtse mensen is het intussen belangrijk kalm en positief te blijven, en niet in de val van de provocatie te trappen. De opiniepeilingen voor de verkiezingen van 2024 zijn goed voor rechts en slecht voor links, dus begint links wanhopig te worden. Het vernielen van graven is maar één van de eerste provocaties, er zullen er nog vele volgen. De bedoeling van links is om wraakacties uit te lokken om zo de mensen bang te kunnen maken voor ‘extreemrechts’.

Een goede manier om positief te reageren op de grafschennis is lid worden van het Bormshuis.

Het graf van August Borms en zijn echtgenote Cesarina Smet voor de vernieling.

Het graf zal heropgebouwd worden, zo laat Voorpost al weten.

Collaboratie

August Borms was al gedurende zijn leven een omstreden figuur, maar hij was wel decennia één van de leiders van de Vlaamse beweging en de Vlaamse vrijheidsstrijd. Daarom werd hij in 1946 door belgique vermoord. Wie meer wil weten over zijn leven en strijd kan best dit mooi geïllustreerde artikel raadplegen van het Vlaams Historisch Archief.

3 comments

  1. Typisch links: geen debat, geen discours, alleen maar botweg vernielen. Zelfs zonder enig respect voor een graf wat de waarde van zo een attitude nog lager dan dierlijk brengt.

Comments are closed.