Zelfs in een land waar nauwelijks nog wordt opgekeken als een olifant of een koedoe uit een naburig wildreservaat al eens een dorpswandeling komt maken, baart deze dagen een loslopende tijger toch wel enig opzien. Het vrij zeldzame dier, dat overigens ‘gezien’ mag worden, heeft in de sociale media heel wat beroering verwekt. Het heeft naar verluidt weten te ontsnappen uit zijn hok op een kleinhoeve waarvan de eigenaar klaarblijkelijk niet wist – of niet wilde weten – dat hij met het opfokken van dit wilde dier zijn boekje te buiten was gegaan.

Gevolgen mocht een 39-jarige man reeds letterlijk aan den lijve ondervinden toen hij werd aangevallen door de tijger die daarna ook een hond te lijf ging. Zowel man als hond zijn er met de schrik van afgekomen, maar kolonel Dimakatso-Sello, woordvoerder van de politie heeft in elk geval het publiek gewaarschuwd voor eigen veiligheid het dier nièt te benaderen. Intussen raakte ook bekend dat het mooie dier privè bezit blijkt te zijn van een plaatselijke boer die wellicht niet goed het verschil kende tussen een spinnende poes en een gevaarlijke tijger. In het gebied tussen Vereeniging en Vanderbijlpark, ten zuiden van Johannesburg, werkt de Dierenbescherming samen met de overheid om de tijger veilig aan te keer. Op de inwoners van het gebied wordt een beroep gedaan om naar de tijger uit te kijken, maar dat vooral te doen vanop veilige afstand.

Op internet tonen nogal wat mensen zich tevens ook erg bekommerd om de veiligheid van de ‘mooie wilde’, want in Zuid-Afrika, waar wapenbezit nièt is verboden bij wet, is een trekker soms rap overgehaald. In de Kruger Wildtuin weten ze daarvan mee te spreken, want daar worden olifanten en neushoorns geregeld afgeknald voor het ivoor van hun tanden, al wordt die stroperij zwaar gestraft en zijn de straffen onlangs nog fors verhoogd, volkomen terecht trouwens ! In het verhaal van de ontsnapte tijger heeft mij wel getroffen dat nergens wordt gerept over de boer-eigenaar. Is er dan geen moeite gedaan om die man op te sporen? Stel dat de tijger iemand dodelijk verwondt, wie wordt daar dan verantwoordelijk voor gesteld? Dat zijn zo van die dilemma’s waar wij ons, hier in Vlaanderen, niet de hersens over te pijnigen hebben. Wil de boer die een tijger mist, dat niet even aan de Dierenbescherming laten weten? Die van Zuid-Afrika, wel te verstaan…

Dit nieuws alleen dankzij jouw steun!

Help ons de leugens van de main stream media (MSM) te doorbreken. Geef ons 5 euro – of meer!

€ 5,00

Trending

%d