Peiling Tweede Kamer: regering raakt meerderheid kwijt, rechtse splinterpartijen schieten omhoog

De meest recente peiling voor de Nederlandse Tweede Kamer geeft een beeld van een sterk gedaald vertrouwen in de regering en de partijen die deze samenwerking vormgeven. Zo raakt de VVD, van minister-president Mark Rutte, op dit moment 14 van de 34 zetels kwijt. Daarnaast schieten twee relatief nieuwe partijen, Juiste Antwoord (JA21) en de BoerBurgerBeweging (BBB), omhoog naar maar liefst 15 (nu 3) en 13 (nu 1) zetels. Bovenaan de lijst staat de Partij voor de Vrijheid met 21 zetels.

Uit deze volksraadpleging blijkt wel dat het regeringsbeleid nauwelijks nog steun geniet en men haalt nog maar 43 van de benodigde 76 zetels om een meerderheidsregering te vormen. Enkel de ChristenUnie krijgt er een zetel bij, maar de andere regeringspartijen lijden enorme verliezen. Een partij als het CDA wordt op landelijk niveau gereduceerd tot een kleine partij, want zou zo maar eens tweederde van de aanhang kunnen verliezen. Ook de VVD en D’66 verliezen enorm.

Wat te verwachten van een partij als JA21? Begonnen als afsplitsing van het Forum voor Democratie heeft het zichzelf met succes een conservatief-liberaal profiel aangemeten. Hoewel de partij vol zit met mensen die van partij naar partij overlopen, is het daar al weer een tijdje rustig. Men is op grote vraagstukken als de oorlog in Oekraïne en de covidpandemie akkoord met de regering, maar wil op specifieke zaken als de EU en immigratie een strenge koers varen en hekelt de WOKE-bendes.

De BBB komt voort uit de plannen van de regering om het aantal boeren en vissers in Nederland drastisch te verminderen. Boegbeeld is Kamerlid Caroline van der Plas en de partij wenst als ‘de stem van het platteland’ deze groepen en hun belangen te behartigen. Op meerdere, grote vraagstukken is de partij akkoord met de regering en loopt netjes mee met modeverschijnselen als genderkeuze en blacklivesmatter. De partij is vooral bezig met kwesties aangaande de landbouw, dieren en het landschap.

4 comments

  1. Als je echt denkt met stemmen te winnen in NL dan is mijn vraag was die blauwe pil lekker?

  2. Jammer dat Geert Wilders verliest hoj is de enige die constant is met zijn comnentaar op de regering en hun beleid ik blijf als edelman zijn partij steunen door dik en dun omdat hij gewoon recht voor zijn raap is en nervens om heen draait. Ik wens Geert veel sterkte groeten uit Spanje van Sir Tony Claasen Duque de Drouton en Norvège een 82 jarige AOW-er

    1. Beste Tony, Geert Wilders verliest niet. Hij is aan het winnen. Nu heeft hij 17 zetels van de 150 en volgens deze peiling 21 van de 150 zetels in de tweede kamer. Tevens is hij nu de grootste partij in Nederland. Groter dan de VVD (liberalen) van Rutte. In Nederland noemen we Mark Rutto, mister Pinokkio.

  3. De instroom van asielzoekers in NL. 85 procent krijgt asiel, DAT IS HET HOOGSTE PERCENTAGE VAN HEEL EUROPA. Dus begrijpelijk dat de MAFFIA , meer verdiend aan mensenstromingen naar NL te brengen dan aan drugs. Andere landen laten gemiddeld 27 tot 35 procent toe. DE 60 procent. Daarom verliezen VVD, liberalen, D66 Democraten, CDA Christelijke zo veel kiezers. Gelukkig maar, want door premier Rutte *vvd) en vice Premier Kaag (democraten) gaat nederland de afgrond in. Onze pensioenfondsen (bezit ongeveer 1600 miljard) zijn ook al aan de EU overgedragen.. We gaan echt het ravijn in….

Comments are closed.