Leuven: kerstverlichting moet voortaan ‘wintersfeerverlichting’ heten

In Leuven heeft een vrije website (Leuven Actueel) opmerkelijk nieuws uitgebracht: het stadsbestuur van Leuven, bestaande uit de socialisten van Vooruit met de moslimburgemeester Mohamed Ridouani, Groen en de CD&V, heeft beslist om voortaan niet meer te spreken over kerstverlichting maar over ‘wintersfeerverlichting’. De ingreep past in de linkse strategie waarbij verwijzingen naar Europees-christelijke feesten en tradities geleidelijk aan uitgegomd worden.

CD&V: Term ‘kerst’ doet er niet toe

Geschrokken van de reacties op sociale media probeerde het stadsbestuur de schade te beperken. Lokale CD&V’er Vansina laat via de staatsmedia weten: ‘ Daarbij maakten we ons de bedenking dat het misschien vreemd was om het kerstverlichting te noemen als hij al op 25 november aangestoken wordt, en niet pas na Sinterklaas zoals vroeger. Is het dan nog wel normaal om het kerstverlichting te noemen? Daarom hebben we even wat gelachen en gefilosofeerd over hoe we het zouden moeten noemen, en uiteindelijk is zo ‘wintersfeerverlichting’ in het collegeverslag terechtgekomen. Maar de term doet er niet echt toe, zolang mensen maar weten waarover het gaat.”

Een zogenaamd ‘christendemocratisch’ politicus die stelt dat de term ‘kerst’ er eigenlijk niet toe doet. Geen wonder dat de kiesdrempel in zicht komt.

Alleszins is er dus volgens de CD&V-schepen wel degelijk een beraadslaging geweest, en is er dan wel degelijk een beslissing genomen om een ander woord te gebruiken, en dat volstrekt nieuwe woord is ook voor het eerst zo in het verslag genotuleerd. Maar op zijn Facebook beweert burgemeester Mohamed Ridouani: ‘ Er is ook geen beslissing van het college geweest tot verandering. Dat is uiteraard van de pot gerukt.’ Maar dat wordt dus flagrant tegengesproken door zijn eigen schepen Vansina, én door het collegeverslag. (Dat helaas niet online te lezen is; ‘transparantie’ is iets wat links graag belijdt, maar nooit zelf toepast.)

Hoe dan ook is de uitleg volstrekt ongeloofwaardig. In Berlijn bv. gaan de kerstmarkten ook einde november al van start, met de bijhorende verlichting en versiering. En daar wordt alles wél gewoon met de term ‘kerst’ aangeduid. Waarom zou dat niet kunnen?

Net als in de andere Vlaamse centrumsteden wordt ook in Leuven de omvolking in snel tempo doorgevoerd. Van de 100.000 inwoners is nu al 30% van niet-Belgische herkomst.

Het is niet de eerste ingreep van het linkse stadsbestuur tegen traditie en voor omvolking. Zo zitten de inwoners van de stad sinds 2022 opgezadeld met dit stadslogo: een soort TV-testbeeld van kleurtegels dat de ‘diversiteit’ moet weergeven. Voorheen werden steeds afbeeldingen van het prachtige historische Vlaamse stadhuis gebruikt.

In 2018 liep Leuven ook al voorop in de hetze tegen kindervriend Zwarte Piet, door af te komen met ‘roetveegpieten’. Voor wie durft zien is er dus in Leuven in het beleid een helder patroon van ‘weg met ons’ te herkennen.

Woon je in Leuven, volg dan zeker de vrije pers: https://www.leuvenactueel.be/

6 comments

 1. 25 dec wordt voortaan politiek-correct “Wintersfeermis” omdat dan de Winter in een stalleke te Bedlighem geboren is.

 2. Dat logo lijkt op een kerstbal. Euh, sorry, ik bedoelde wintersfeerbal. Het soort dat je aan de wintersfeerboom hangt met wintersfeermis.

 3. DE SCHANDE EN VERLOOCHENING VAN EIGEN BELGISCH VOLK IS ZEER GROOT !!!! OOK DE STUDENTENSTAD LEUVEN DOET MEE ?WAT ER VERKEERD LOOPT MET DE BELGISCHE POLITIEKE HEERSERS IS NIET TE BEGRIJPEN , AL ONZE BELGISCHE ZO MOOIE ,ZALIGMAKENDE EN FEESTELIJKE TRADITIES MOETEN VERDWIJNEN ?? EN PLAATSMAKEN VOOR , DE WIL EN DE TRADITIES VAN ANDERE VREEMDE VOLKEREN ??? ZIJN ONZE OUDE ? MOOIË GENIETBARE TRADITIES SOMS TE MIN ? (KNIP) ? DEWELKE HUN WIL ZOMAAR KAN EISEN EN KRIJGEN VAN ONZE SLIMME , POLITIEKE PARASIETEN ?? ( die alles zouden doen , zelfs hun eigen vrouw of kind verkopen , voor hun politiek VERDOEMD postje) SPECIAAL VOOR DE STUDENTEN ? OOIT IS ER LEUVEN VLAAMS GEWEEST (tegen de verfransing ) NOG EVENTJES EN HET ZAL OPNIEUW LEUVEN VLAAMS WORDEN ??? TEGEN HET ARABISCH

 4. De redactie van de agitatie- en propagandawebsite ReactNieuws vindt altijd weer slakken om er een pollepel van haar immens pak uiterst goedkoop zout op te leggen. Men neme het mij niet kwalijk dat het mij blijft amuseren!

  Naar aloude gewoonte selecteert en citeert ReactNieuws ook hier weer maar een deel van wat iemand heeft meegedeeld, het deel dat past om een schijn van waarheid te geven aan een bedrieglijk bericht. Elders las ik dat de verlichting, die volgens ReactNieuws “kerstverlichting” moet heten, dit jaar aangestoken zal worden op 25 november, bij “avondshopping Leuven By Night”. (Tja…) En schepen Vansina benadrukt daarbij dat het “zeker geen principiële beslissing tegen het woord kerst” was, en dat het niet de bedoeling was om er een religieus of inclusief punt van te maken. En voorts: “Kerst is deel van onze stad. Er blijft gewoon een kerstmarkt, kerststal en kerstboom. De benaming kerstverlichting wordt ook zeker niet uit onze communicatie geweerd”.

  Ik verzoek de heer Hans De Groot voor mij zeer devoot te bidden tijdens de kerstnachtmis van 25 november, want zonder zijn gebed zal ik met een absolute zekerheid nog voor mijn dood omvolkt (geomvolkt? omgevolkt?) worden!

  NVDR: de kerstnachtmis van 25 november? Dat wordt moeilijk…

  1. Voor Jef Van Oudenhuyze valt Kerstmis exact een maand vroeger op 25 nov en Nieuwjaar op 1 april zeker ?

Comments are closed.