VNJ feest

VNJ vierde 61 jaar

Het Vlaams Nationaal Jeugdverbond (VNJ) vierde het voorbije weekeinde zijn 61-jarig bestaan in Geraardsbergen.  Zo’n 500 ouders en sympathisanten van de Vlaamsnationale jeugdbeweging genoten van een feestelijk programma vol muziek en jeugdig enthousiasme.

De aanloop naar het feest was er eentje met hindernissen.  Door de corona-perikelen moest het feest herhaaldelijk uitgesteld worden waardoor de viering van 60 jaar er eentje van 61 jaar werd.  Maar dat was dan wel symbolisch want het VNJ werd door architect Jaak Van Haerenborgh opgericht in… 1961.  De dag zelf bleken de beruchte Vlaamse wegenwerken toegeslagen te hebben.  Bezoekers en leveranciers moesten een echt hindernissenparcours overwinnen om de zaal te bereiken.  Dat past wel bij een avontuurlijke jeugdbeweging als het VNJ.

De toeschouwers kregen een gevarieerd programma met een geslaagd optreden van de VNJ-muziekkapel, een muzikale reis met liedjes door de geschiedenis van het VNJ en een mini-versie van belangrijke momenten in het VNJ-leven, zoals een zomerkamp en een meiboomplanting.  Een lekkere ‘braai’, volksdans en een fuif om af te sluiten mochten niet ontbreken.

Het VNJ heeft met zijn 61 jaar heel wat Vlaamsnationalisten in zijn rangen geteld, en die hebben intussen de meest uiteenlopende wegen bewandeld.  We zagen in de zaal dan ook een heleboel mandatarissen van Vlaams Belang en N-VA, en Vlaamsgezinden die actief zijn in een hele waaier aan verenigingen.

De huidige voorzitster van de nationale VNJ-Verbondsraad, Femke Pieters, begroette de aanwezigen met een interessante toespraak.  ‘ Met het VNJ doen we aan jeugdbeweging, en we willen op die manier jonge mensen vormen, een uitspraak die dezer dagen misschien gevaarlijk is’, zegde ze.  ‘Maar we willen geen jaknikkers: we vormen mensen die hun mannetje kunnen staan.  Na zoveel jaar zien we dan dat er mensen zijn die onze idealen trouw blijven, maar ook dat er mensen zijn die een heel andere richting uitgaan.  Dat mag.  Dat bewijst net dat we mensen vormen die voor hun eigen mening opkomen.  En allemaal zullen ze als ze eerlijk zijn toegeven dat hun VNJ-tijd onvergetelijk was.’

Aan het einde van de viering vroeg oud-VNJ’er Wim Verreycken een applaus voor de jonge mensen die vandaag als leider of leidster in het VNJ klaar staan voor de kinderen.  Dat werd een terechte staande ovatie. 

HDG

One comment

  1. Al zit ik op mijn stoel voor dit scherm, van harte ook van mij een symbolische ‘staande ovatie’ en doe zo voort, toekomst van Vlaanderen! HVO

Comments are closed.