liezel de jager

Oostkust Zuid-Afrika een jaar na domineemoord

Ooit zei mij een bekende advocaat: ‘Gods molen maalt langzaam, maar die van het gerecht nog vèèl langzamer’. Jaren geleden, maar is het vandaag anders en beter? Je kènt het antwoord, lezer! Mij deed het denken aan die moord aan de oostkust van Zuid-Afrika, in de provincie Natal.

Slachtoffer was de vrouwelijke dominee van de NG-Kerk Suidkus in Amanzimtoti, KwaZulu-Natal, Liezel de Jager. Zij werd brutaal gewurgd en nu, een volslagen jaar na datum, is de Suid-Afrikaanse Polisiediens (SAPD) nog geen stap, zelfs nog geen hanetreetjie gevorderd in het onderzoek naar de moord op een gezagspersoon die in het overwegend protestantse land toch een persoon van aanzien was. Omdat zij als dominee ook erg sociaal ingesteld was, had Liezel zich bij een groep joggers van haar gemeente gevoegd, maar zij zou die sportieve ochtenddraf niet overleven. In die vroege ochtend van 13 oktober 2021 werd zij aan haar pastorie dood gevonden met wurgsporen in haar nek. Er bleek niks te zijn gestolen. Naast haar lichaam lagen haar selfoon (GSM) en de sleutel van haar pastorie. Onaangeroerd.

Liezel de Jager

Tja, al omtrent even onaangeroerd lijkt het officiële rapport over die moord die de kerkgangers van de gemeente destijds fel geschokt heeft en nu hoe langer hoe meer groot ongenoegen en ergernis verwekt wegens het uitblijven van enige officiële mededeling omtrent de stand van het onderzoek, omdat er nog niet eens een begin van een onderzoek blijkt te zijn. Nochtans luidde de ambtelijke verklaring van politiewoordvoerder Luitenant-kolonel Nqobile Gwala, dat de zaak ‘nog onderzocht wordt’. Wat een leugen, als je uit andere, blijkbaar betrouwbaardere bronnen verneemt dat de stilte van de SAPD oorverdovend is.

Zwart goed, al goed?

De familie van de dominee moest al het onderzoek doen met resultaat 0. Zelfs van SAPD-leden viel te horen dat ze hopeloos waren wegens de zwakke ‘prestatie’ van hun collega’s. Intussen is een drukkingsgroep opgericht door Liezels vader Henk van Zyl: Action Society. Bedoeling van die actiegroep is op te treden tegen politie-ambtenaren die de zaak laten sloer (aanslepen). Vraagje tussendoor van mij: wanneer in ons eigen lekkerlandje zo’n actiegroep?… Zoals zo goed als alle politiemededelingen over dodelijke aanslagen, eindigt ook dèze mededeling van hogerhand dat er – na een vol jaar, nota bene – nog geen arrestatie is gebeurd in het afgelopen jaar. De vader van Liezel heeft in de pers meegedeeld dat de familie geen journalisten te woord wil staan zolang de zaak nog aansleept.

Nièt vergeten is doctoranda Liezel door de leden van haar kerkgemeenschap die op de verjaardag van de moord, in de kerk bijeen zijn gekomen ter nagedachtenis van hun fel betreurde dominee. Bedoeling van uw dienaar met dit artikel is bepaalde ‘serieuze’ kranten op hun plaats te zetten die hun lezers willen doen geloven dat na de overname van de macht door de ‘heilige Nelson Mandela’ in het land van Sarie Marais alles puur peis en vree is, want zwart goed, àl goed! Als u begrijpt wat ik bedoel? Ik zie van hier dat u het begrijpt, gewaardeerde lezer(es).

One comment

  1. Aan de schrijver van deze bericht: het is zo waar die jij hier schrijft. Zi is het in Zuid Afrika. Ik komt zelf uit de Oostkust van ZA en ik weet dat ook zwart mensen vermoord worden, maar hullie worden door hun eigen mensen vermoord. Maar de blanken mensen en vooral boeren, werd massaal vermoord alleen omdat hullie blankes zijn. En in 95+% van de moorden op blanken, werd er niets gestolen. Dat zijn bewijs dat zijn rassen moord. De regering ontkent en zommige linkse blanken ontkent, omdat hullie gunsjes en geldjies van de regering ontvangen. De weste geloofd het niet, want als hullie dat gelooft, moet hullie ook herken dat deze proble in ZA komt agv hun inmenging en zanksies om de terrorist Mandela te bevrijd. Wat de westen niet weten, of dalk weten maar niet wil zeggen aan hun burgers is dat Mandela (1) niet een politieke gevangene waren, maar opgepakt is voor terrorisme en aansporing tot terrorisme en (2) Mandela hebben nooit vreedsame protesten gehou en waren GEEN vreedzame vrijheid vegter. Hij, tezamen met zijn kaders, wat ook nu de regering in ZA zijn, heb bommen geplant in government’s gebouwen, kerken, jongeren dans plekken en overal in steden, waar hun bommen duizenden mensen gedood hebben. Nadat Mandela opgepakt werd en opgesloten is, heb hy via zijn vrouw opdrachten naar zijn kaders gesturen om plekken op te blasen. Dat zijn wie Mandela was. Maar ja, jij heb gelijk. De politie in ZA zijn groten criminelen dan de criminelen op straat. Hun los niets op.

Comments are closed.