[ReactGesprek] Digitale Euro en fysiek geld

Er is een digitale Euro in de maak, oftewel een centrale bank digitale munteenheid, die zou moeten draaien naast de huidige betaalmiddelen zoals contant geld en banktegoeden. Het liberale regime staat er positief tegenover, maar er zijn bedenkingen bij het programmeren van de bestedingsmogelijkheden en bij het ontmoedigingsbeleid tegenover contact, fysiek geld. Deze week in ReactGesprek discussieert het panel over de komst van deze nieuwe munt.

Digitale Euro en fysiek geld ReactGesprek

Inhoudstafel:
01:13 – Inleiding
03:33 – Technisch uitleg over digitale munt en crypto munt – Joost Topderduinen
16:00 – Digitale munt en programmering bestedingspatroon – Sjors Remmerswaal
23:39 – Limitering van contante betalingen – Alfred Vierling
36:31 – Komplottheorieen rond de digitale munt – Reinout Eeckhout

Gasten:
Joost Topderduinen podcaster
Alfred Vierling; geopolitiek specialist
Reinout Eeckhout; voorzitter van IDNL
Faust Lanser; uitgever Dietse Bazuin

Bronnen:
Kamerbrief ontwerpkeuzes digitale euro
Report on a digital euro – Europan Central Bank – October 2020
Bank of England tells ministers to intervene on digital currency ‘programming’
Adults In The Room | Yanis Varoufakis
Britain imposes sanctions against Graham Phillips for covering events in the Donbass
The Truth Is Out There
De “Grote Zero Carbon” samenzwering en de “Grote Reset” van het WEF

2 comments

 1. Dus weer een middel om meer geld in omloop te krijgen zonder dekking . En dan maar zeggen dat ze de inflatie gaan bestrijden . Bovendien moet betalen in cash geld een absoluut recht blijven , anders krijgen banken en overheden nog meer macht en info over zaken die hen niet aanbelangen . Macht die ze gegarandeerd zullen misbruiken .

 2. IS HET VERDWIJNEN VAN CASH GELD OOK HET EINDE VAN JOUW FINANCIÊLE PRIVACY ? JA !
  De overheden blijven het verrichten van elektronische betalingen promoten. Contant geld moet verdwijnen. Het bannen van contante betalingen is gewoon de aanloop naar een digitale gevangenis. Het electronische betalen zou volgens hen veiliger, sneller, goedkoper en effficiënter zijn.
  De herkomst van iedere cent die men uitgeeft moet worden aangetoond. Steeds weer komt men dan met hetzelfde betoog dat contant geld het witwassen zou zijn van misdaadgeld. Contant geld en misdaad zouden hetzelfde zijn. En dus worden de mensen afgeraden om cash geld op zak te hebben . De risico’s van het dragen of in huis hebben van cash geld worden dan breed uitgesmeerd in de mainstreammedia: elektronisch betalen zou het risico van inbraak of diefstal verminderen ? Met opzet heb ik de laatste zin afgesloten met een vraagteken ! Kunnen bankkaarten en pincodes dan niet gestolen of misbruikt worden ? Utopie ? Kan het risico tot lichamelijk letsel bij een overval thuis of op straat verschillend zijn ? Dat kan het zeker zijn. Vroeger vroeg een crimineel “je geld of je leven”. Nu zal hij zich niet meer tevreden stellen met het inpikken van het mogelijke cashgeld dat men bij zich heeft! Nu is het het geld en de bankpas en de code die bij de bankpas hoort.
  Het verdwijnen van cashgeld is niets anders dan een aanslag op je financiële vrijheid. Weten wat jij met je geld doet zijn dan geen privézaken meer. Overheden en banken willen meegluren in je portemonnee.
  Het digitaliseren van overheden, banken en nu ook al winkels gaan in overdrive. Een voorbeeld van de realiteit : aan de kassa van een grootwarenhuis wou een dame betalen met een briefje van 200 euro. Werd geweigerd. Reden: de kassierster kon niet weergeven wegens te weinig cash in de lade. Daarop haalde de dame een briefje van 100 euro boven met hetzelfde resultaat. Vervolgens was het betalen met een briefje van 50 euro. Met duidelijk zichtbare tegenzin (de file aan de kassa werd groter) van de kassierster werd dat aanvaard. Wij stonden achter de dame in kwestie en we betaalden (nieuwsgierig geworden) ook met een briefje van 20. Bij de inkijk daarop in de kassalade bleek duidelijk dat de kassabediende meer dan genoeg geld had om terug te geven. Een week daarop zelfde scenario en daaruit bleek duidelijk dat de bedienden van deze winkel opdracht gekregen hadden om zo veel mogelijk cash geld te weigeren. De winkel in kwestie was den Aldi in Bierbeek.
  Welke is de belangenorganisatie van aanbieders van betaaldiensten ? Hun doel is zo klaar als helder water: het economische weten met wat de consument bezig is ! Ze willen en zullen de meester zijn bij alles wat men doet.
  Stel je even voor: een kleinkind is jarig en om je kleinkind de mogelijkheid te geven zelf iets aan te schaffen beloon je dat met een briefje van bijv 50 euro. Je probeert dus op twee manieren je kleinkind iets bij te brengen. Ten eerste: geen geschenkje die in de kast zal terecht komen. Ten tweede leer je hen zo de waarde van het geld kennen.
  En wat is de bedoeling van het verdwijnen van meer en meer pinautomaten? En wat als er een algemene elektriciteitspanne is? Of je bank gaat failliet ( geen utopie, wie herinnert zich niet de lange rijen mensen aan de ingang van de deur van een bankinstelling in Europa). Je geld verdwijnt dan als sneeuw in de zon. Of storingen in het elektronisch systeem van je bank? Dan zal betalen bij de bakker of beenhouwer ook niet meer gaan. Het groeiend aantal winkels of marktkramers dat geen cashgeld meer aanvaarden bedreigt simpelweg het beschikbaar zijn van elke betaalmogelijkheid.
  Onderzoek heeft geleerd dat er meer aankopen gedaan worden bij het betalen per bankpas. Gewoon omdat men geen zicht heeft op wat men op dat moment spendeert. Bij cashgeld is er geen mogelijkheid om meer uit te geven dan men wil. Bij het pinnen heeft men geen zicht op de uitgaven. Hoe dikwijls van het niet valt voor dat men achter iemand staat aan een kassa en dat persoon niet één, twee of zelfs drie bankkaarten moet tonen om de aankopen te betalen.
  Er kan nog veel gezegd en geschreven worden over het behoud van cashbetalingen maar een voorlopig besluit kan enkel zijn dat elektronisch betalen absoluut niet veiliger is. Het si slechts een wapen voor de overheden en andere zaken om in de je portemonnee te neuzen. M.a.w. een nieuwe slavernij. Je bent geen baas meer over je eigen inkomsten en uitgaven.
  Door Eddy Elyn

Comments are closed.