En, Mevrouw, Meneer, wat vindt u van deze wereld?

Die actualiteitsvraag had ik jullie al langer onder de hopelijk niet verkouden neus willen wrijven, maar deze naar de mening van velen oververhitte dag, lijkt mij een goeie gelegenheid om wat stoom af te blazen. Bovenstaande vraag borrelde in mij op naar aanleiding van wèèr eens zo’n akelig bericht in de pers over een redder die zich bij een zwembad bekommerde over de veiligheid van de gebruikers ervan. Een aantal van die gebruikers – ik wou zeggen misbruikers – deelden klappen uit aan twee redders. In de krant werden die kerels bestempeld als heethoofden, maar wie heeft er onder zo’n brandende zon gèèn heet hoofd? Eigenaardig vond ik wel dat die Brusselse keetschoppers, die voor de verandering eens geen ‘jongeren’ werden genoemd hoewel ze dat wel wàren, niet hun hoofd voelden jeuken, maar wel hun vuisten. En vermits ze speciaal van la capitale naar Gent waren gereisd om zich in die provinciestad wat te komen verstrooien, begonnen zij die jeuk ‘spontaan’ af te reageren op twee redders die ze
klappen gaven.

Gewoonlijk heeft men in de media daarbij over ‘rake klappen’, maar in diè krant bleef dat rake achterwege, al lag het er vingerdik op dat de klappen raak waren, want èèn van de twee moest
voor verzorging naar het ziekenhuis worden gebracht, waarna door de reddersvakbonden deze niet mis te verstane waarschuwing werd uitgestuurd: ‘Dit moet stoppen’. Op staande voet werden de daders opgepakt. De twee veelbelovende bandietjes werden ter afkoeling een nacht in de cel gestopt, maar ’s anderendaags werden de twee na verhoor alweer gelost, allicht omdat de jeuk over was. Voor het ACV is de maat vol. ‘Wij zijn radeloos’, klonk het daar: ‘De redders
doen hun job met hart en ziel, maar kunnen zich niet focussen op hun kerntaak, omdat individuen het verpesten’. Ja, Mevrouw, Meneer, dat is wat ik vragen wou: wat vindt u van een samenleving waarin mensen, in plaats van voor hun inzet op applaus en gelukwensen te worden onthaald, worden afgeranseld door tuig van de richel? Verstaat u wat ik bedoel? Zo niet, kan ik een rits varianten op hetzelfde thema opsommen: schorremorrie, gajes, gespuis, schorem, geteisem, uitschot.

Op internet vond ik het netjes (?) samengevat in twee woorden die zeggen waar het om gaat: slecht volk. Interessant vond ik daarbij de uitleg van Genootschap Onze Taal. Die richel was vroeger een dikke plank in een koestal waar het vee met de achterpoten op stond. Later is men die richel gaan metselen, maar het tuig is gebleven. Als u begrijpt wat ik bedoel.

5 comments

  1. de wereld waarin we nu moeten leven , is zoals men ons vroeger wilde laten leven ?? leugens , bedrog , drugs en nog meer negatiefs verpesten deze wereld

  2. Zolang de narcistische psychopathische achterlijke pedofiele stinkend rijke griezels het meer en meer voor het zeggen hebben nu sinds de corona hoax en er ook namen en zelfs akelige gezichten kunnen worden opgeplakt (Schwab, Soros, Gates, Rotschilds, Rockefellers Mvr Clinton enz.) zal er niets meer ten goede veranderen, integendeel.
    Ze hebben overal de corrupte politieke leiders, media, grote industrieën en Big Farma in hun macht.
    En de oppositie (de meesten althans) staan erbij en kijken ernaar.

  3. Noord Afrikaans gespuis hoort hier niet thuis!
    Madame de minister van Binnenlandse zaken, wat ging U weeral ondernemen na de tussenkomst van de Burgemeester van Middelkerke? zoals gewoonlijk niks, niks en nog eens niks.U schiet overal te kort en hoe moeten we die voorvallen nu uitdrukken, want U verwijst alleen maar naar de populistische uitspraken van de Burgemeester van Middelkerke maar U doet niets. En hoe gaat U dat verwoorden, onpopuliistisch dan, veel woorden om niets te zeggen

Comments are closed.