[BOEK] Reisgids: Hart van Frans-Vlaanderen

Ook iedere vakantie de auto volgeladen en direct naar het zonnige zuiden doorgereden om de campingstek te bevolken? Het loont zeker de moeite eens om te kijken naar gebieden waar je achteloos voorbijrijdt, zeker wanneer de bewoners hun cultuur actief uitdragen én zo een gebied is Frans-Vlaanderen. Voor de verdieping van de geest en terplekke als handig naslagwerk, is over deze streek in het noordwesten van Frankrijk en inderdaad nét over de grens van West-Vlaanderen in België, nu een mooie reisgids uitgebracht. Wel meer dan een simpele gids, want het boek staat vol met leuke geschiedenisfeiten en kaderverhalen over een streek die eigenlijk nog altijd heel Vlaams is.

De hele regio wordt in het boek doorgenomen via dorpen als Kassel, Zuidpene en Hazebroek, met tips voor wandelingen in de natuur, culturele uitingen als de uitgebeelde volksfiguren middels reusachtige poppen die met optochten worden meegenomen. Aan de hand van kaderartikels geeft de schrijver meer achtergrond bij historische figuren uit de streek, zoals de reis van Willem van Rubroeck naar Mongolië, over de beroemde ontdekkingsreiziger uit het dorp Rubroek, die eind 1248 met de Franse koning over de wereld reisde. De uitleg wat nu precies Frans-Vlaanderen is en welke gebieden dit omhelst, als regio waar Nederlandse en Franse invloeden op elkaar botsen, in de middeleeuwen nog deel van het Graafschap Vlaanderen.  

Als veelvuldige reiziger naar Frankrijk viel mij altijd al op hoe in deze regio van het land de Vlaamse identiteit door haar inwoners wordt uitgedragen, meer dan het andere stuk van ‘Vlaanderen buiten Vlaanderen’ op de rand van de Nederlandse provincie Zeeland. De uitgave van deze actuele reisgids, met bronnen naar boeken en verwijzingen naar het web, geeft extra achtergronden over Frans-Vlaanderen, zodat het prikkelt weer eens deze streek te bezoeken, nú met meer kennis in het achterhoofd.

De keuze voor de opzet van een reisgids, om over de te bezoeken plekken meer informatie te delen, van parken en dorpen tot aan musea, zullen menigeen de kennis meegeven om een beter beeld van dit gebied te krijgen. Zo wist ik wel dat in deze hoek, ergens in het begin van de vijftiende eeuw, men hier in de Lage Landen als eerste begon met het bouwen en gebruiken van molens, maar niet welke en of die er nu nog staan. Zo vind ik in gids ‘de noordmeulen’ terug, waarover de schrijver optekent;

Steenvoorde mag er trots op zijn dat het twee historische molens op zijn grondgebied heeft. De Noordmeulen, ‘Moulin du Nord’ staat een kilometer ten noord-westen van het centrum, bij de weg naar Wormhout. Het is een houten ‘staakmolen’, een molen dus die op een zwarte paal kan gedraaid worden naar de wind. Hij werd gebruikt om koren te malen.

Net voorbij de Zwarteberg, over de provinciale weg D318 richting het zuiden, is er voor de wandelaars onder ons het Marguerite Yourcenarpark, vernoemd naar de bekende, met de streek verbonden, schrijfster.

De schoonheid van dit park is enorm. Misschien is dit, door zijn oude bomen, unieke natuur en prachtig vergezicht, wel één van de mooiste natuurplekjes van Frans-Vlaanderen.

Op een paar kleine schoonheidsfoutjes na is de reisgids een welkome aanwinst voor in de boekenkast en om onderweg mee te nemen, zeker ook voor de vakantiegangers en reizigers met een voorkeur voor Frankrijk en de Vlaamse cultuur.  

————

Reisgids: Hart van Frans-Vlaanderen
Rob Verreycken
1 mei 2022 – ontdekfransvlaanderen
200 bladzijden Nederlandstalig
€ 17,50

One comment

  1. Ooit nog meegedaan aan actie ‘Vlaamse straatnaamborden’ in Frans-Vlaanderen, met dank aan vriend Ward Steffens!

Comments are closed.