Politie dwong activist Telegram-kanaal te sluiten

Nieuwsbedrijf BNR heeft het proces-verbaal in handen gekregen waaruit blijkt dat een activist onder druk van de politie een kanaal op het sociale medium Telegram heeft gesloten en verwijderd en daarnaast werden nog een twee andere kanalen op slot gezet nadat de telefoon van de beheerder in beslag was genomen. Het Openbaar Ministerie (OM) liet toen dit in de pers kwam – de gebeurtenis speelde zich af in oktober van het overige jaar –  weten dat dit vrijwillig was gedaan. Dat blijkt dus een leugen, nu het proces-verbaal is in te zien, de officier van justitie (OvJ) heeft ter plekke de man bedreigd met strafvervolging als hij het kanaal niet zou verwijderen.

Deze keuze van het OM de activist te dwingen een Telegram-kanaal te sluiten is echter in strijd met de Nederlandse wetgeving, want de politie mag dat helemaal niet uit eigen beweging doen. De OvJ hoort een aanbieder van een communicatiedienst een bevel te geven om bepaalde gegevens ontoegankelijk te maken en niet aan de politiediensten toestemming te geven om kanalen door een politieagent te laten sluiten.

Niet alleen heeft het OM hiermee de Nederlandse wet overtreden, men koos er ook voor om de Nederlandse bevolking vervolgens voor te liegen door te beweren dat de activist zelf had besloten het Telegram-kanaal te sluiten. Door het journalistieke werk van BNR weten we dat men, als antwoord op deze foutieve beweringen, gewoon verder gaat met liegen om eerdere stappen goed te praten.

Volgens het OM zou een verzoek tot sluiting van een Telegram-Kanaal zinloos zijn, maar zoals algemeen bekend is, ook Telegram werkt gewoon mee met landen en hun politiediensten wanneer er via de correcte weg wordt verzocht om een praatkanaal van het bedrijf te sluiten.

2 comments

  1. Ik ben het eens met H. van Oevelen. Ik zie enkel lucht in dat artikel staan.

  2. Als je ’t mij vraagt, een nogal wazig bericht. Wat was er fout met dat Telegram-kanaal? Welke wet(ten) werd(en) er overtreden? Er zullen toch wel meer mensen met dat soort vragen zitten?

Comments are closed.