De Abdij van Averbode dreigt na 900 jaar haar melkveebedrijf te verliezen vanwege het stikstofdecreet, hiermee gaat een traditie van 900 jaar op de schop. De Vlaamse overheid stuurde een brief met de melding dat de abdijboerderij ten laatste in 2025 de deuren moet sluiten omwille van het nieuwe stikstofdecreet. De hoeve kreeg in 2014 code oranje, waarna er voor 2,5 miljoen euro werd geïnvesteerd om de stikstofuitstoot te verminderen, maar ook om het comfort van de dieren te vergroten: een zware investering dus.

Volgens abt Marc Fierens zou de sluiting van de boerderij niet enkel een financieel verlies zijn, maar ook een verlies voor heel het leven op de abdij, door het wegvallen van een ‘stuk geestelijk leven en verbondenheid’. Naast abdijkaas wordt er onder andere roomijs vervaardigd op de boerderij. Het vlees van de dieren wordt door de paters verkocht via een ‘Korte Keten’-project. Dit is een vorm van lokalisme waarbij producten van de boerderij de kortste weg volgen naar de klant, zonder overbodige tussenpersonen.

Het melkveebedrijf is niet van plan om zonder slag of stoot de duimen te leggen en heeft bezwaar ingediend.

Het is hemeltergend dat een lokale traditie en 900 jaar oud erfgoed moeten wijken voor de kille wetten van een almachtige en meedogenloze techno- en bureaucratische overheid. Ook heel wat andere boeren dreigen ten onder te gaan in de overvloed aan reglementen die de ambacht kapotmaken. Een nieuwe Boerenkrijg dringt zich op.

Dit nieuws alleen dankzij jouw steun!

Help ons de leugens van de main stream media (MSM) te doorbreken. Geef ons 5 euro – of meer!

€ 5,00

3 reacties op “Nieuw stikstofdecreet: Abdij van Averbode dreigt na 900 jaar melkveebedrijf te verliezen”

 1. Freddy Hemeleers

  Geweldige bekwaamheid van de verslaggever !
  De foto is het beeld van de binnenkoer van de abdij van Tongerlo, niet van de abdij van Averbode.
  Op de abdij van Averbode wordt geen kaas gemaakt, roomijs evenmin.

  1. Rustig maar! iedereen kan een kemel schieten. De foto klopt inderdaad niet: te zien is de abdij van Tongerlo. Wat de kaas en het roomijs betreft, zie link.

   https://www.abdijaverbode.be/activiteiten/#economische-activiteiten

 2. Het Eco-fascisme kent geen gifGroen schroom !

Trending

%d bloggers liken dit: