Gisteren werd in Frankrijk gestemd voor de presidentsverkiezingen. De huidige, liberale president Emmanuel Macro heeft de meeste stemmen behaald, op kleine afstand gevolgd door de nationalistische kandidaat Marine Le Pen en de extreem-linkse Jean-Luc Mélenchon. Omdat Macron meer dan 50 procent van de stemmen moest behalen om direct te worden verkozen, is er een tweede ronde nodig tegen de nummer twee, wat dus Marine Le Pen is en daarmee een herhaling van 2017 toen beiden ook tegenover elkaar stonden. De opkomst onder die kiesgerechtigden lag met 73,69 procent lager dan in 2017.

Het is de laatste dagen voor de stembusgang een driestrijd geworden tussen Macron, Le Pen en Mélenchon, waarbij de laatste twee een betere uitslag dan in 2017 behaalden, daarentegen moest Macron inleveren. Opvallend is dat de voorheen gevestigde politieke partijen, de Parti Socialiste (centrum-links) en Les Républicains (centrum-rechts), met hun kandidaten Anne Hidalgo en Valérie Pécresse, een rampzalige uitslag boekten en zelfs geen van beiden boven de 5 procent geraakten.

De rechtse publicist Éric Zemmour bleef uiteindelijk op ruime afstand van de top 3 steken op een vierde plaats. Na een enorm sterke start, met scherpe standpunten over de omvolking van Frankrijk en uittreding uit de NAVO, gesteund door vooral veel jongeren, bleek dat de laatste weken veel activisten en kiezers toch hun steun en stem aan Marine Le Pen hebben gegeven, als de kandidaat die Emmanuel Macron moet gaan verslaan. Deze tweestrijd vindt plaats op zondag 24 april 2022, waarna wel snel zullen weten wie de komende vijf jaar de Franse president is.

Dit nieuws alleen dankzij jouw steun!

Help ons de leugens van de main stream media (MSM) te doorbreken. Geef ons 5 euro – of meer!

€ 5,00

Trending

%d bloggers liken dit: