Verkiezingen Servië: Aleksandar Vučić herkozen als president, SNS grootste partij

Afgelopen zondag, op 3 april 2022, werden in Servië zowel de presidentsverkiezingen als de landelijke verkiezingen voor het nationale parlement gehouden, met daarnaast nog in twaalf districten en twee steden lokale verkiezingen. Met bijna alle stemmen geteld haalt Aleksandar Vučić 59,3 procent en is hiermee herkozen als president van het land. De SNS-coalitie (Servische Progressieve Partij), waarvan Vučić de voorzitter is, behaalde 43,29 procent van de stemmen en 120 zetels, gevolgd door UZPS (Verenigd Servië) met 13,12 procent. Zo’n 58 procent van de kiezers is naar de stembus gegaan, er waren geen onregelmatigheden bij de verkiezingen volgens de Staatsverkiezingscommissie van het land.

Aleksandar Vučić hoopt als president van Servië eenzelfde koers aan te houden als tijdens zijn vorige termijn. Hij verklaarde vanuit het hoofdkantoor van de partij dat: “Servië blijft op de weg van Europa en hervorming, maar evenzo vrienden met Rusland en China”. Op het moment bevindt het land zich in het proces van aansluiting bij de Europese Unie, stappen die Vučić wil verderzetten. Hoewel de EU een openlijk ani-Rusland-beleid voert, is Servië niet van plan de relaties met Rusland af te breken en doet het land ook niet mee met alle sancties vanwege de oorlog in Oekraïne.

One comment

Comments are closed.