Twee Oekraïense mensenhandelaars vrijgelaten om te vechten in eigen land

Een tweetal Oekraïners zaten in voorarrest, omdat er voldoende bewijs was dat ze zich schuldig hebben gemaakt aan het smokkelen van mensen. De rechtbank van Zeeland-West-Brabant heeft echter besloten om ze beiden vrij te laten om te kunnen gaan vechten in Oekraïne. Het gaat om een schorsing van de zaak, wat betekent dat de mannen nog wel terecht moeten staan. De rechter geeft hiermee gehoor aan het pleidooi van de advocaat van de verdachten die vroeg om de mannen vrij te laten, omdat ze naar Oekraïne terugwillen om daar tegen de Russen te vechten.

Mensensmokkel is in Nederland een strafbaar feit waar een gevangenisstraf op staat van maximaal 18 jaar. In dit geval zou er volgens de rechtbank sprake zijn van bijzondere, zwaarwichtige omstandigheden om de hechtenis op te heffen, namelijk de oproep van de Oekraïense regering om het land te verdedigen. Er wordt door de rechtbank wel verwacht dat de mannen geen nieuwe strafbare feiten plegen.

De rechtbank in Middelburg liet op 18 maart ook al een tweetal verdachten vrij om terug in hun eigen land te gaan vechten. Ze waren opgepakt omdat ze een groep Albanezen naar Groot-Brittannië wilden vervoeren. Het is onduidelijk of al deze verdachten bij veroordeling ooit een straf zullen uitzitten, want het Openbaar Ministerie gaat over de uitvoering van straffen en doet niets om mensen uit het buitenland terug naar Nederland te halen.

One comment

  1. Eindelijk, de terugkeer van de Dirlewanger Brigade, die zal de Russen een poepje laten ruiken.

Comments are closed.