De verkiezingen voor 333 gemeenteraden in Nederland zijn uitgelopen op overwinningen voor de lokale politieke partijen. In totaal haalden ze over het hele land heen 36,2 procent van de stemmen, gevolgd door de VVD en het CDA met slechts 11,5 en 11,2 procent. Een duidelijk signaal naar de landelijke kartelpartijen dat veel mensen hun opvattingen en beleidskeuzes niet delen en niet teveel in het lokale bestuur willen terugzien. Forum voor Democratie en de Partij voor de Vrijheid haalden in meerdere gemeenten zetels. De opkomst was met 50,9 procent wederom lager dan bij de vorige gemeenteraadsverkiezingen in 2018.  (-4 %)

In Rotterdam én Den Haag is de lokale politieke partij wederom de grootste van de stad geworden. Leefbaar Rotterdam met maar liefst 21,3 procent van de stemmen, gevolgd door de VVD op 10,2 procent. Hart voor Den Haag werd met 17 procent minder afgetekend de grootste, want gevolgd door D’66 met 15,3 procent. In veel dorpen en steden werden lokale partijen zelfs met afstand de grootste en zullen daar gaan (mee-)besturen, in Den Haag en Rotterdam valt dit nog te bezien.

Forum voor Democratie deed in 50 gemeenten mee en zal op een beter resultaat hebben gehoopt dan men nu heeft. De partij houdt een zetel in Amsterdam, ook een in Den Haag en Rotterdam, hetzelfde aantal geldt voor kleinere steden als Eindhoven en Leeuwarden. Voor de PVV geldt min over meer hetzelfde, de partij deed mee in 31 gemeenten en haalt in Den Haag en Utrecht een zetel, doet het beter in een aantal kleinere gemeentes en haalt ook in Groningen en Arnhem een zetel binnen.

Dit nieuws alleen dankzij jouw steun!

Help ons de leugens van de main stream media (MSM) te doorbreken. Geef ons 5 euro – of meer!

€ 5,00

Trending

%d bloggers liken dit: