Zuid-Afrika: sprinkhanen op ongewenst bezoek aan Noord-Kaap

Vlamingen die ooit zo vermetel zijn geweest om met mij een reis te ondernemen naar Zuid-Afrika, waarbij ook het oosten van die weidse wèreld in een land op het programma prijkte, zullen zich wellicht nog het vredige stadje Middelburg herinneren waar wij op onze reizen (soms) zijn langsgereden. Voor zover ik mij kan herinneren zijn wij toen niet op Middelburg neergestreken, maar ik moest aan dat stadje in de Noord-Kaap wel terugdenken toen ik dat artikel onder ogen kreeg over schepselen Gods die daar wél zijn neergestreken en in oneindig groteren getale dan waartoe mensen ooit in staat zouden zijn, gesteld dat zij dat al zouden willen. Ik heb het over sprinkhanen, beste lezer, dat soort hanen die niét kraaien maar vernieling plegen te zaaien in doorgaans vredige landschappen waar hun blitz-bezoek hoogst ongewenst blijkt te zijn.

Nu wordt de overheden, niet enkel van Middelburg, maar van een aantal omliggende gemeenten in de omgeving, door oppositiepartij DA wel fel verweten dat zij met de waarschuwingen omtrent zo’n sprinkhanenplaag in aantocht, niks hebben gedaan, evenmin als met de honderden miljoenen die al in 2019-20 begroot waren voor bio-veiligheid. De 75 miljoen rand die al werd uitgegeven aan een speciaal toegeruste helicopter om het ongedierte vanuit de lucht te bestoken, bleek ook al te zijn uitgegeven, maar niét om de sprinkhanenplaag aan te pakken. Ten einde raad – raadop zegt men in het Afrikaans – heeft de plaatselijke boerenbond, Agri-Noord-Kaap, dan maar het initiatief genomen een rampverligtingstigting op te starten om de plaag te lijf te gaan. Het mag de boeren blijkbaar ‘iets’ kosten: 16.000 rand per… uur.

De onnoemelijke schade die zo’n massa sprinkhanen kan aanrichten, is nauwelijks te schatten: van jobverlies tot financiële schade, om van de kaal gevreten landbouwgronden nog te zwijgen. En van zwijgen gesproken, de verantwoordelijke minister, mevrouw Thoko Didiza, die zelfverzekerd had verklaard dat haar departement gereed was om het sprinkhaanprobleem aan te pakken, kreeg te horen dat zij niemendal had aangepakt van de hele resem uitdagingen die op de streek waren neergestreken: van opleiding van commando’s en speciale kledij tot aangepaste logistiek. Kleine springers, grote maatregelen. De sprinkhanen zijn er, de maatregelen van hogerhand blijven uit. Grootste slachtoffers zijn alweer de boeren, die de schade van jarenlange droogte nog niet te boven zijn gekomen. En Kaapstad, waar het ANC regeert, is héél ver van de Oost-Kaap en van de sprinkhanenplaag.