drone bayraktar TB2 turkey turkije

(VIDEO) De Bayraktar TB2 oorlogsdrone, het Oekraïense superwapen uit Turkije

Op het slagveld van de Russische-Oekraïense oorlog duiken nieuwe wapens op, die een onverwachte invloed hebben op het strijdverloop. Eén daarvan is de in Turkije gebouwde oorlogsdrone Bayraktar TB2.

Het toestel wordt dodelijk efficiënt ingezet door Oekraïne. De opnames door Oekraïense burgers vanop de grond bevestigen het resultaat: straten vol rokende Russische wrakken.

Oekraïense beelden vanuit de besturingscentrale van de drone.
Beelden op de grond van een volledig vernietigde Russische kolonne, wellicht na een Bayraktar-aanval.

Tot nogtoe waren de bekendste drones boven slagvelden die van de Amerikanen, zoals de Reaper-drones: met een enorme reikwijdte, een massa bommen aan boord en een enorm prijskaartje: tot 40 miljoen dollar per stuk! Maar de Turken zijn erin geslaagd vanaf 2014 een ‘light’-versie te bouwen: De Bayraktar TB2, die ‘amper’ 2 miljoen dollar kost. Dat is een zogenaamde MALE-drone: ‘medium-altitude, long-endurance’. De drone kan dus niet zo erg hoog vliegen, tot ‘maar’ 8 km hoog, maar wel lang in de lucht blijven: tot 24 uur!

Het toestel van 6 meter lang en 12 meter breed loert daarbij vanuit de hoogte naar de vijand, en dropt er dan onverwacht tot 55 kg aan bommen op. Genoeg voor verwoestende schade, zo blijkt. De Bayraktar wordt bestuurd vanuit een mobiele container, die tot 150 km verder kan staan, met daarin 3 soldaten: een piloot, een bommenspecialist en een missiecommandant.

Drones zijn niet onzichtbaar of onkwetsbaar. Ze kunnen neergehaald worden door grond-luchtraketten, zoals de Russische SA-17 en SA-15, en door het elektronisch storen van hun besturing. De Russen zijn op beide domeinen bijzonder sterk, zo hebben ze eerder in Syrië bewezen, waar ze Amerikaanse en Britse drones fors hinderden. Dat de Oekraïners er dan toch in slagen hen deze klappen toe te brengen lijkt er andermaal op te wijzen, dat de Russische invasie niet helemaal volgens plan verloopt.

2 comments

  1. Vandaag zijn nog verschillende Bayraktar drones geleveverd aan Oekraïne, ze zouden afkomstig zijn van Azerbaijan. Oekraïne steunde Azerbaijani in het conflict met Armenië. Een goed Twitter account om te volgen is het pro Oekraïens Turkse clash report. Daar leren we o.a. dat er buiten de pro Putin Tsjetsjenen van Ramzan Kadyrov ook Tsjetsjeense vrijwilligers voor Oekraïne strijden. https://youtu.be/PAWUZzkqwGQ

Comments are closed.