(VIDEO) Dag 4 oorlog: zware gevechten Kharkiv, Russen op weg naar Kiev

Het is dag 4 van de oorlog tussen Rusland en Oekraïne. De situatie op het terrein is nu, dat de uitbraak van de Russen in het oosten vanuit de Donbas voorlopig mislukt is. De Russische invasiemacht probeert nu de Oekraïners in het oosten in de tang te nemen, met een aanval vanuit de Krim in het zuiden en vanuit het noorden naar de stad Kharkiv (Charkov in het Russisch). Daar lijkt nu zwaar gevochten te worden. Tenslotte rukken Russen op naar Kiev, een operatie die voorlopig lijkt te slagen.

De stad Kharkiv is de tweede grootste stad van Oekraïne en telt 1,4 miljoen inwoners. Als de Russen de Oekraïense troepen in de Donbas in de rug willen aanvallen, dan moeten ze voorbij Kharkiv, want de enige grote baan richting Donbas loopt door de stad.

Het is dus geen verrassing dat de Russen met pantserwagens probeerden rond Kharkiv te rijden om zo koers te zetten naar de Donbas. Maar de Oekraïners dachten daar blijkbaar anders over. Op beelden is te zien hoe pantserwagens aan flarden geschoten zijn. Russische blanke soldaten zijn tragisch gesneuveld in deze broederstrijd tussen Europeanen.

Op deze beelden is te zien, hoe Oekraïense soldaten wellicht dezelfde plek hebben ingenomen, en versterkt hebben met antitankwapens.

Het lijkt er dus op dat het Oekraïense leger de Russische kolonnes in open terrein niet zoveel kan maken, maar dat er zwaar gevochten wordt zodra de kolonnes een Oekraïense stad naderen. De Russische troepen naderen nu de Oekraïense hoofdstad Kiev. De vraag is dus, hoe ze daar door het Oekraïense leger zullen onthaald worden. De voorbije nacht werd Kiev gebombardeerd; op beelden is te zien hoe een Russisch vliegtuig door Oekraiense luchtafweer neergehaald wordt.

Propaganda is van alle tijden, en CNN is fake news, dus we geven tenslotte dit bericht onder voorbehoud: 13 grenswachters op een eiland voor de kust van Oekraïne zouden als helden gestorven zijn. Toen een Russisch oorlogsschip hen overgave aanbood of vernietiging door een bombardement, was het antwoord van de Oekraïners: ‘go fuck yourself.’ Daarna werden ze allen gedood door de Russen.

8 comments

 1. President Zelensky ontpopt zich meer en meer als een mol van de CIA. Poetin voert een preventieve oorlog tegen en in Oekraïne heb ik begrepen. Type oorlogen die de USA in Korea, Vietnam, Laos, Cambodja, Afghanistan, Nicaragua, Haïti, Cuba, Chili, Guatemala, Irak, Iran, Syrië etc. voerden en vandaag nog voeren met behulp van drones, o.m., in Azië en het Midden-Oosten. Het Westen ligt daarvan niet wakker. In tegendeel landen als België ondersteunen heden dage onderhavige neokoloniale oorlogen van Uncle Sam. Quid Poetin en Oekraïne? Een zaak is zeker: De USA, en haar bondgenoten de EU, kunnen Rusland meer (economische) pijn doen dan omgekeerd. Maar zoals Noël Slangen vandaag in HLN schreef zal moeten blijken bij welke partij de pijngrens het hoogst ligt. Want ook wij Belgen en Vlamingen zullen ons deel te verwerken krijgen. Ondertussen start de Belgische premier, de liberaal Alexander De Croo, met een handel in de export van wapens naar het oorlogsgebied. Typisch voor liberalen: politieke en militaire branden gaan blussen met benzine om er commercieel profijt uit te halen.

  In1939 heeft de Wehrmacht de kapitale fout gemaakt door Hitler niet uit te schakelen toen hij de rit naar de ondergang startte. Het is de vaderlandse en humane plicht van het Rode Leger om in te grijpen en Poetin op non-actief te plaatsen, om te voorkomen dat een lokale brand escaleert naar een derde wereldoorlog. Wie met vuur speelt weet waaraan hij begint, het einde blijft onvoorspelbaar. Laat staan, wanneer iemand dreigt kernwapens te zullen gebruiken. Het Westen moet een staak het vuren en onderhandelingen op neutraal terrein (Genève?) voorstellen en zich aanbieden als bemiddelaar.

 2. @ Freddy.
  Misschien is je geheugen niet zo goed of kijk je bewust weg om lekker in het policor straatje mee te blijven hobbelen.
  Ik kan dat van hier uit niet zo goed inschatten, maar laat Ik je even wakker proberen te schudden.
  Misschien heb je nog nooit gehoord van het Azov battalion die als de hedendaagse SS ers huis houden onder de Russen met name in de Donbas en er nogal plezier aan te schijnen te beleven om etnische Russen over de kling te jagen.
  Heb je er nog nooit van gehoord zou Ik zeggen doe eens wat onderzoek.
  Waarschijnlijk heb je ook nog nooit gehoord over het feit dat in de krim mensen (etnische Russen dus) levend werden verbrand wegens het geboren zijn als Rus.
  Ook nog niet gehoord over de 15.000 + Etnische Russen die zijn vermoord zijn in de Donbas waaronder 5.000 kinderen waarbij ongeveer en passant nog even een miljoen huizen zijn vernietigt.
  Om dus even politiek correct een reactie te schrijven zoalsjij hier doet (U kan er bij mij niet af) is ofwel ontzetten stom en onwetend of gewoon in en in slecht.

  1. In het oostelijk rebellengrbied vonden ongeveer 800.000 etnische Russen dus wel straf zat hun 1 miljoen huizen zijn vernield. Ik denk dat je teveel Spoetnik nieuws leest, of een ander Russisch propagandakanaal.

   1. @ Guust.
    Even ter verduidelijking.
    Ik schrijf dat er een miljoen huizen zijn vernietigd en beweer niet dat dit uitsluitend huizen zijn van etnische Russen omdat als er met zwaar geschot op steden geschoten wordt er geen onderscheid is tussen welke huizen dan ook.
    Waar het explosief neerkomt is nooit zeker te zeggen.
    Dat Ik alleen Spoetnik zou lezen is klinklare onzin, maar wel maakt mij duidelijk dat uit je antwoord blijkt dat jij zelf het narratief volgt dat je door de westerse media dagelijks wordt opgedrongen, maar so it.
    In elk geval is het duidelijk dat je niet veel hebt begrepen van de situatie in de Donbas en dat de feitelijke ellende begon na de afzetting van Viktor Janoekovytsjdie toch met een meerderheid werdt verkozen maar met behulpvan de EU en de USA het veld moest ruimen.
    Herrinner je je Verhofstad en van Baalen nog die speciaal naar Kiev waren afgereisd om olie op het Oekrainse vuur te gooien zonder ook maar een seconde de belofte van een niet uitbreiden van de Navo richting het oosten te benoemen.
    Maar jah het schijnt meer voor te komen dat politicie ergens geen actief geheugen aan hebben.
    Daar op Maidan werdt de belofte gedaan dat Oekraine wel even bij de EU zou kunnen toetreden
    Ook stap je voor hett gemak maar even over het feit heen dat een regering iets te maken zou willen hebben met de Azov nazie’s die al sinds 2014 bezig zijn om de Donbas op de knieen te krijgen en heb je dus duidelijk jezelf niet verdiept in deze bende.
    Zoals jeschrijft dat Ik alleen het nieuws van spoetnik zou volgen zou je je misschien eens kunnen verdiepen in het nieuws wat je voorgeschoteld wordt daar de leugenachtige verspreiding van nieuws door de MSM en eens opzoeken door wie deze zelfde MSM betaald worden (trefwoord Brussel)

    1. Wat er in Donbass werkelijkheid en propaganda is kunnen ik en jij niet verifiëren, ik weet het dus niet. Feit is dat het rebellengebied defacto afgescheurd is van Oekraïne. Indien Putin nu dat gebied geannexeerd had zou er een einde geweest zijn aan de grensoorlog die er al jaren woedt en was er veel minder ophef geweest omdat het een formalisering van de feitelijke situatie zou zijn. Met een volledige invasie van Oekraïne is hij echter zwaar over de schreef gegaan. Van een normale democratie is in Oekraïne nooit sprake geweest, herinner de vergiftiging van Yushchenko, tegenstander van Yanukovych in de verkiezingen van 2004. Dit gebrek aan democratie en weid verspreide corruptie is trouwens de reden waarom Oekraïne nooit lid van NAVO of de EU is kunnen worden. Eigenlijk dezelfde toestand als in Poetin’s Rusland. Na de annexatie van de Krim is het daar trouwens ook veranderd in een politiestaat. Dus ja de Oekraïense regering is een corrupte boel maar in Poetin’s Rusland en zijn satellietstaat Wit Rusland is het nog erger. Blijkbaar leven velen in radicaal rechtse kringen in de illusie dat Poetin de beschermer is van een blank Christelijk Europa, een complete fabel. De EU heeft dikwijls niet het beste met ons voor maar zo evenmin Poetin en zijn oorlog in Europa is totaal onaanvaardbaar dus in deze zaak steun ik de EU en NAVO.

     1. Dat het rebellengebied is afgescheurd zat er al in vanaf 2014 toende regering van Oekraine opdracht gaf om de twee staten in de donbas te beschieten wegens dat ze een andere mening erop na hielden dan Kiev.
      Die beschietingen duren dus al 8 jaar wat met propaganda niets te maken heeft.
      Niet echt moeilijk te begrijpen dat de mensen in de Donbas steeds opstandiger worden na acht jaar beschietingen.
      Zoalsje zegt de corruptie is echt een heel groot probleem in het land, maar vergis je niet dat ze er in Nederland ook iets van kunnen, want de Jonge wist even 5,2 miljard weg te werken en wist niks van bonnetjes met het gevolg dat niemand enige vraag stelde (ook de oppositie niet)
      Overigens krijg Ik mijninformatie niet erg veel uit Nederland, want Ik woon in Bulgarije waar cooruptie ook welig tiert hehehe
      Voor mij is in ieder geval duidelijk dat het hele gebeuren in Oekraine duidelijk wordt aangestuurd door Europa de USA en hun havikken.
      Het hele gevolg daarvan is dat niet alleen de mensen in de Donbas het slachtoffer zijn maar evenzo goed die in de rest van Oekraine
      Trouwens hier is na de grote euforie wegens de toetreding tot de EU het optimisme richting de EU flinkaan het afzwakken omdat men ook ziet dat de dictaten die uit Brussel komen nou niet bepaald voor de gewone burger enig voordeel opleveren.
      Moet Ik er wel bij vertellen dat men hier ten aanzien van overheden minstens nogal wantrouwig is ingesteld.
      Ik woon trouwens in de zoo ongeveer mooiste stad van Bulgarije.

      https://duckduckgo.com/?q=veliko+tarnovo+bulgaria&atb=v1-1&ia=images&iax=images

 3. Het Westen heeft serieus gefaald in het voorkomen van een Russische inval van Oekraïne.
  Al dagen vooraf hebben de U.S.A. gewaarschuwd van de toenemende Russische troepenmachten aan de grens en van een dreigende aanval. Stel ik mij de vraag, dat als de NATO deze dreiging had beantwoord met het sturen van degelijk militair materiaal en soldaten … om evenzo vriendschappelijke maneuvers te organiseren met het Oekraïense leger, of Poetin (onbereken- en totaal onbetrouwbaar) het had aangedurfd om de ganse NATO op zijn dak te krijgen? Wat als de NATO een vloot had geparkeerd in de haven van Odessa, zo nodig als vriendschappelijk bezoek?
  Het lijkt mij makkelijk om van op afstand toe te kijken en nadien een pleister aan te reiken om de wonde te verzachten.
  (Ga je toezien dat je agressieve buurman wederom dronken is, zijn echtgenote aan het aframmelen is om nadien als de vrouw bloedend op de grond ligt een handdoek aan te reiken om het bloeden te stoppen … of ga je haar beschermen met de vereiste en beschikbare maatregelen ? )
  Volgens de persberichten zullen Moldavië en Georgië aan de beurt zijn … zal het Westen wederom van op afstand toekijken? Voor mij lijkt het erop dat het Westen te veel ‘praatbarakken’ heeft, waar alles ten gevolge regels en protocollen allerhande alles te lang duurt, waar niemand durft of lef heeft? Ik kan mij het beeld voor ogen nemen als een leeuw zonder klauwen en tanden, die het moet opnemen tegen een op hol geslagen dolle beer.

  1. Het Westen heeft deze vreselijke situatie uitgelokt. Rusland heeft het volste recht om haar grenzen veilig te stellen.

   U lijkt gewoon te herhalen wat de TV-leugenaars vertellen. De realiteit is echter heel anders.

   Ik vertrouw Putin niet vanwege de internationale kliek van gangsters rond hem, maar het Westen, vooral Amerika, is 1000 maal erger. Wij leven onder een anti-Blanke tirannie.

   Hier is een korte podcast van 55 minuten waar Nick Griffin de beste uitleg geeft over wie verantwoordelijk is voor deze ramp.

   https://cldup.com/xZNaQFjsWM.mp3

   https://andrewcarringtonhitchcock.com/2022/02/25/ach-1722-nick-griffin-geopolitical-update/

Comments are closed.