(VIDEO) Donbas: de frontlijn tussen Rusland en Oekraïne

Terwijl de sancties en diplomatieke verklaringen elkaar om de oren vliegen, komt er weinig goed nieuws uit het Oosten: het ziet ernaar uit dat zowel Oekraïne als Rusland zich klaarmaken voor een echte oorlog om de Donbas-regio. Rusland heeft de oostelijke Donbas-regio in Oekraïne ‘onafhankelijk’ verklaard en troepen de grens over gestuurd, en aangekondigd dat het de hele Donbasregio als onafhankelijk beschouwt – wat betekent, dat de Russische troepen ook het gebied dat nog door Oekraïne bezet is kan en mag heroveren.

Die frontlijn ziet er momenteel (23.02.2022) zo uit:

De steden Luhansk en Donetsk, in het rood, zijn in handen van de Russische rebellen. Ook het roze gebied wordt door hen gecontroleerd. Het gebied in het geel en blauw is in handen van het Oekraïnse regeringsleger. De nieuwe evolutie is dus nu, dat Russische troepen zich in de roze en rode gebieden installeren – waardoor herovering van het hele gebied door Oekraïne onmogelijk wordt.

Oekraïne van zijn kant wordt door het Westen onder druk gezet om ‘terughoudend’ te reageren, maar roept intussen wel 900.000 reservisten op. Oekraïne is dus niet van plan Donbas zonder slag of stoot op te geven.

De frontlijn doorheen Donbas tusen Oekraïners en Russen ligt er intussen al zowat 8 jaar, en doet zo wat aan loopgraven uit de eerste wereldoorlog denken. Maar daar eindigt ook de vergelijking: aan beide kanten worden uiterst moderne en dure wapens, zoals scherpschuttergeweren en observatiekijkers, ingezet. Er vielen intussen al zo’n 14.000 doden aan beide kanten. Enkele recente reportages geven een beeld van het slagveld.

2 comments

  1. De hele oorlogshetze draait om de Duits-Russische as die dreigt te ontstaan bij het openstellen van Nordstream 2. De grootste economie van Europa samen met het grootste land ter wereld met een resem aan grondstoffen is een gruwel voor de VS die hun positie als wereldleider dreigen kwijt te raken. Ook de dollar zou aan belang inboeten en dan zijn de VS virtueel failliet. Europa van Lissabon tot Vladivostok. Wie doet ons wat? Helaas voor Oekraïne hebben zij maar een zijdelings belang. Behalve dat ze wapens zullen krijgen betaald door de Europese en Amerikaanse belastingbetaler. Dat hebben de haviken in de VS zo beslist. Nu ja, een havik is een nobel dier. Het is niet omdat je een kromme neus hebt dat je een havik bent.

Comments are closed.