Nederlands regime kiest ervoor om Oekraïne van oorlogsmateriaal te voorzien

Deze week is tijdens de ministerraad overeengekomen dat Nederland de oligarchenstaat Oekraïne gaat voorzien van allerlei oorlogsmateriaal. Daarmee reageert het kabinet op verhalen van vooral Amerikaanse inlichtingendiensten dat Rusland op korte termijn zou overgaan tot een militaire invasie van het land. Dit besluit komt bovenop de politieke, financiële en militaire steun die Nederland al levert, zowel bilateraal als in EU- en NAVO-verband. De regering in Kiev is deze week opnieuw een militaire aanval gestart tegen de twee opstandige republieken in het oosten van het land.

Ook het regime Rutte 4 kiest duidelijk niet voor de-escalatie in de regio, maar met het grootschalig versturen van oorlogsmateriaal naar Oekraïne voor het ontsporen van het conflict. Deze militaire middelen kunnen zowel defensief als offensief worden gebruikt.

Het gaat om 3000 gevechtshelmen en 2000 scherfvesten met bijbehorende pantserplaten, dertig metaaldetectoren en twee draadgeleide detectierobots voor (zee)mijnopsporing, twee gevechtsveldbewakingsradars en vijf wapenlocatieradars, en honderd scherpschuttersgeweren met 30.000 stuks bijbehorende munitie.

Met name de Verenigde Staten van Amerika zet regelmatig de Europese landen onder druk om zich agressiever tegenover Rusland op te stellen en actiever Oekraïne bij de Europese Unie te betrekken. De seniele president van de VSA, Joseph Biden, liet ook vandaag weer in de pers weten dat hij ‘denkt dat Rusland de Oekraïense hoofdstad Kiev als doelwit heeft’ en ‘te vrezen dat Rusland op korte termijn Oekraïne binnenvalt.’ Enige onderbouwing van deze zware beweringen bleef echter tot op heden achterwege.

One comment

  1. Respecteren volksnationalisten dan niet het zelfbeschikkingsrecht? Is Oekraïne dan geen soevereine natie? Moet Oekraïen de eeuwige trekpop te zijn van Moskou?

Comments are closed.