In Bratislava, de hoofdstad van Slowakije, werd deze week voor het parlementsgebouw betoogt tegen een militair verdrag tussen de Verengde Staten van Amerika en Slowakije. Dat leidde uiteindelijk tot niets, de overeenkomst werd goedgekeurd door een nipte meerderheid in het parlement, waardoor de Amerikanen voor een bedrag van 100 miljoen voor 10 jaar gebruik kunnen maken van twee luchtbasissen in het land, grenzend aan conflictgebied Oekraïne. Dit tot veel onvrede onder bevolking, die geen interesse hebben in Amerikaanse militairen in hun land, soevereiniteit niet willen opgeven en niet wensen te worden meegesleurd in een conflict in buurland Oekraïne.

De overeenkomst werd ondertekend op 3 februari tussen de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Antony Blinken en de Slowaakse minister van Defensie Jaroslav Nad en lag deze week voor bij het parlement. Het moet nu enkel nog worden goedgekeurd door de president van het land, Zuzana Caputova, maar die zou hier ook een voorstander van zijn en zodoende ligt niets de komst van de Amerikaanse militairen in de weg.

De keuze om het luchtruim en basissen weg te geven aan de VSA heeft een lange golf aan protesten veroorzaakt, die al liepen vanaf het moment dat er werd gesproken over de verhuur van de Slowaakse militaire basissen aan het Amerikaanse leger. Bij deze de protesten zijn vooral Slowaakse nationale vlaggen te zien, maar ook die van de Slowaakse Volkspartij Ons Slowakije, (Ľudová strana naše Slovensko, ĽSNS) die actief meedeed aan de protesten en in het parlement tegen de overeenkomst stemde.

Een gerechtvaardigde angst is, naast het worden misbruikt en meegesleurd in conflict van buurland Oekraïne, dat de Amerikanen weleens veel langer dan de afgesproken tien jaar blijven. In Duitsland is na de bezetting van 1945 het Amerikaans leger nimmer vetrokken en ook na het uiteenvallen van de Sovjet-Unie gewoon gebleven. Deze aanwezigheid duurt daar inmiddels meer dan 75 jaar.

Dit nieuws alleen dankzij jouw steun!

Help ons de leugens van de main stream media (MSM) te doorbreken. Geef ons 5 euro – of meer!

€ 5,00

2 reacties op “Protesten tegen militair akkoord Slowakije en VSA lopen op niets uit, overeenkomst door parlement goedgekeurd.”

  1. En dan zijn er nog idioten die geloven in het Russische-agressie-gezever-verhaaltje. De us doet ondertussen niet anders dan provoceren en False Flagg bullshit over de gehele aardkloot.

    Wat een verziekte wereld. Dat het volk die leugens nog slikt zal ik nooit begrijpen.

    1. de Amerikanen lokken overal in de wereld oorlogen uit waar veel slachtoffers en verwoestingen zijn ver van hun land en ze wapentuig kunnen leveren

Trending

%d bloggers liken dit: