Betoging tegen de coronadictatuur in Brussel

Het jaar is nog maar pas begonnen of daar was meteen de eerste betoging tegen de coronadictatuur. Vooruit dan maar: gemakkelijke schoenen aangetrokken en – hop! – naar Brussel.

In het Brusselse Noordstation aangekomen werden de betogers direct geconfronteerd met de politie. Die controleerde rugzakken en verrichte fouilleringen. Gelukkig bleef het daarbij. De politie hebben we daarna niet veel meer gezien, behalve op een afstand in sommige zijstraten. De betoging verliep dan ook in een goede sfeer.

In tegenstelling tot de betoging van 21 november vorig jaar was er deze keer opmerkelijk minder volk afgezakt naar Brussel. In het begin zag het er naar uit dat er slechts 5000 betogers aanwezig waren, maar naarmate we het Jubelpark naderden groeide de groep aan tot 25.000 deelnemers. Uiteraard hielden politie en media het op 5000 betogers: het verzet tegen de coronadictatuur moet immers geminimaliseerd worden.

Het thema van de betoging luidde ‘Samen voor vrijheid’. Dat ‘samen’ mag letterlijk worden genomen: het is werkelijk ongezien dat op één en dezelfde betoging Vlaamse leeuwen, Waalse hanen en Belgische vlaggen broederlijk naast elkaar defileren. Ook linkse en rechtse rakkers liepen naast en door elkaar. Voor een hoger doel mag er al eens een oogje worden dichtgeknepen, niet waar? Overigens viel ook het grote aantal Roemeense vlaggen op. 

Zoals reeds vermeld verliep de betoging in een leutige sfeer. Heel wat manifestanten sleurden een geluidsinstallatie met zich mee, tot groot jolijt van de omstaanders, waarvan sommigen dansend en joelend het Jubelpark bereikten. Daar vonden twee slottoespraken plaats: één Nederlandstalige door Sarah Melis; en één Franstalige. Jammer genoeg was de geluidsinstallatie van de organisatie niet sterk genoeg, waardoor de toespraken de mist ingingen.

Na de manifestatie trokken de deelnemers huiswaarts. De rellen bleven deze keer beperkt. Er zouden dertig aanhoudingen zijn verricht. Volgens Alexander De Croo was dit het werk van ‘extremisten’. Welke extremisten? Waar baseert hij zich op? En het loopjongetje van Klaus Schwab mag dan nog beweren dat het vaccinpaspoort wel degelijk wetenschappelijke waarde heeft, hij mag zijn boosterprik steken waar de zon niet schijnt. Wij halen onze booster liever op betogingen zoals deze in Brussel.

Steeds meer mensen zijn het trouwens beu, ook gevaccineerden. Waar blijft het beloofde ‘Rijk der Vrijheid’? De frustratie onder de bevolking groeit. Daarbij komen ook de verhalen van plotse overlijdens. Het verzet groeit; dat belooft voor de volgende betogingen tegen de coronadictatuur. Volgende week zondag gaat er alweer een door in Brugge, maar dè klapper zal op 23 januari aanstaande doorgaan in Brussel. Dan worden delegaties uit heel Europa verwacht. Wie de vrijheid liefheeft weet wat hem te doen staat.

3 comments

  1. Uit het nieuws:

    De NMBS biedt iedereen die zondag 10 oktober wil deelnemen aan de geplande klimaatmars in Brussel een voordelig ticket naar de hoofdstad. Daarnaast legt de treinmaatschappij die dag extra treinen in om de drukte op te vangen. Dat laat de Klimaatcoalitie weten via Twitter.

    Waarschijnlijk dan ook voor de coronamars van 23 jan of is de NMBS discriminerend?

  2. Niemand in en buiten het parlement eist een referendum, en in de Wetstraat controleren zeven dictators-partijvoorzitters van de MR, OVLD, PS, Vooruit, Ecolo, Groen en de onvermijdelijke CD&V de federale regering. In het parlement worden de verkozenen van de meerderheidspartijen sowieso betaald om te zwijgen. Quid onze regionale lakeien? Kunnen we daar niet op besparen en hun bevoegdheden verdelen tussen de provincies en de federale overheid? Vermits de particratie een monopolie heeft over de machtscenakels kan er gemakkelijk bespaard worden op onze politieke overbodige legioenen.

  3. De controle van de rugzakken was ook een klucht op zijn belgisch . De politie stond op het voetpad te controleren , ik stak 5 meter er voor traag en duidelijk de straat over tot de middenberm , en kwam vlak voorbij terug op het voetpad . Geen reactie . Volgende controlepost zelfde scenario . Normaal zou men iemand die zo duidelijk een ontrole ontwijkt , toch direct moeten aanspreken ?

Comments are closed.