De president die zijn volk het leven zuur wil maken

Met zijn gebruikelijke arrogante, hautaine en wraakzuchtige toon liet Emmanuel Macron – geïnterviewd door Le Parisien – uitschijnen dat hij veel zin heeft om Fransen die niet gevaccineerd zijn het leven zuur te maken en hen wil degraderen tot tweederangsburgers die geen recht hebben op een normaal bestaan. Nog nooit in de geschiedenis van de Franse Republiek heeft een president het Franse volk, wiens vertegenwoordiger en beschermer hij geacht wordt te zijn, zo geminacht, bedreigd, beledigd en geïntimideerd. Het toont ook nog maar eens aan hoe sommige politici evolueerden en zelfverklaarde ‘democraten’ omgaan met de democratie. Wie niet in het rijtje loopt, zal het geweten hebben. Het gele sterretje op de kraag is niet meer veraf.

Bewust ?

Volgens bepaalde bronnen zijn de polemische opmerkingen van Macron over de niet-gevaccineerde Fransen echter geen verspreking. Het ‘bewuste’ uitschuivertje is berekend. Het stelt ons in staat de campagne te begrijpen die hij wil voeren voor zijn eventuele (moeilijke) herverkiezing. Als geen ander beseft hij dat personen die kritisch staan t.a.v. vaccins, niet onmiddellijk tot zijn kiespubliek behoren. Zo zoekt hij de steun op van de ‘zwijgende meerderheid’, gevaccineerd en geïrriteerd door een minderheid van de Fransen die wordt aangewezen als de oorzaak van de vermeende overbevolking op de intensive care van de ziekenhuizen. Erger nog, deze anti-vaxxers, zoals ze worden genoemd, zouden aan de oorsprong kunnen liggen van nieuwe beperkende maatregelen die de heilige Macron, naar eigen zeggen, met alle middelen tracht te vermijden.

De man, die president werd met de steun van het grootkapitaal, verdraagt gewoon geen tegenspraak. Hij heeft trouwens nooit het verschil begrepen tussen de functie van staatshoofd en deze van marketingdirecteur van pakweg,  een waspoedermultinational. Zijn uitval naar de 5 à 7 miljoen niet-gevaccineerde Fransen kan, op minder dan 100-dagen voor de eerste ronde van de presidentsverkiezingen, er wel eens een te veel zijn.

Zijn entourage in het Elysée heeft blijkbaar begrepen dat zijn uitspraak wel eens het omgekeerde effect zou kunnen hebben. Zelfs gevaccineerde mensen aanvaarden zo’n dreigementen niet uit de mond van een zetelend president.  Om zijn uithaal een beetje te vergoelijken, haalden ze een oud citaat van wijlen president Georges Pompidou, president van Frankrijk van 1969 tot 1974, uit de mottenbollen.  Ook Pompidou nam het woord ‘emmerder’ ooit in de mond, maar dan wel in een totaal andere context. Met,  “Il faut arrêter d’emmerder les Français”, bedoelde hij dat er te veel wetten, te veel teksten en te veel regeltjes waren die het leven van de Fransen erg bemoeilijkten. “Stop met de Fransen te koeioneren: we moeten dit land bevrijden van zijn fanatieke bureaucratie”. Met andere woorden: handel naar de geest, niet naar de letter. Afgezien van het gebruik van de triviale term “emmerder”, is het moeilijk om overeenkomsten aan te wijzen tussen de uitspraak van Macron en deze van Pompidou.

EVRM

Plots zijn de grondwet en het Europees Verdrag voor de Rechten van de Mens (EVRM), die het recht op fysieke integriteit garanderen, niet meer belangrijk voor deze eurofiel. Marine Le Pen, presidentskandidaat van het Rassemblement National, vindt dat “…een president zoiets niet kan zeggen. Hij verdeelt de natie en wil van niet-gevaccineerden minderwaardige burgers maken. Macron is zijn functie niet waardig.” Eric Zemmour spreekt dan weer van een “cynische uitspraak van een cynisch man”.

Als de échte Fransen, de vele patriotten,  het ongeluk mochten hebben dat dat wetteloos individu in april 2022 opnieuw de eerste burger van hun land zou worden, dan valt het ergste te vrezen. Het zou zelfs een absoluut gevaar voor de democratie betekenen. Er is nog tijd om te reageren. Er resten nog een 4-tal maanden om ervoor te zorgen dat Macron uit het Elysée verjaagd wordt: 

‘Il faut emmerder l’emmerdeur’ !

De komende maanden zullen beslissend zijn.

One comment

Comments are closed.