Een mooi fotoboek, gedrukt op het grotere A4-formaat, met beelden en teksten over de nationalistische actiegroep Voorpost, al 45 jaar in beweging in Vlaanderen, Nederland en zelfs Zuid-Afrika. Er staan nogal wat foto’s, affiches en aankondigingen in die inzichten geven; over de organisatie zelf, de ideologie, de werkwijze, de geschiedenis, de mensen achter Voorpost, de symboliek, wat de organisatie zoal onderneemt, het lidmaatschap van in Nederland, Vlaanderen en elders én de boeken en propaganda. Het is een overzicht van wat dit nu voor een actiegroep is, die al 45 jaren vooraan staat voor de verdediging van de Nederlands identiteit.

Het zal voor velen leuk zijn om oude foto’s en affiches te zien en voor anderen een aardige indruk geven wat nu precies de maatschappelijk onderwerpen zijn waarvoor Voorpost de straat op gaat. Er valt dan te denken aan Zuid-Afrika, pedofilie, drugs, identiteit, anti-globalisering, immigratie en islamisering. Van hele concrete bedreigingen voor de samenleving tot aan ondersteuningsacties voor bedreigde volkeren als de Tibetanen en Schotten. Het valt op en daarmee is de organisatie uniek, en Voorpost verhaalt het met een zekere trots, men is al 45 jaar vol actief in zowel Nederland als in Vlaanderen en dat met meerdere afdelingen.

In het boek wordt ook ingegaan op de symboliek van Voorpost, zoals het gebruik van de Prinsenvlag (verzetsvlag uit de Tachtigjarige Oorlog), De Algiz-rune (levensboom, leven en bescherming) en de nationale liederen (Stem van Suid-Afrika, Vlaamse Leeuw, Wilhelmus). Minder bekend is wellicht de visie van de organisatie op Europa. Zo is men tegen de Europese Unie, maar een voorstander van het Europa der volkeren, dus een samenwerking tussen alle volkeren op het Europees cultuurgebied.

Enige kritiek is er ook van mij kant, want hoewel er wordt gesproken over 45 jaar aan activiteiten in woord en beeld, is de balans wat zoek, met vooral veel afbeeldingen van het heden en nauwelijks van de jaren 80 en 90. Waar de samensteller van het werk, Filip Duynslager, wel goed in geslaagd is, dat is om een goed beeld te geven van waar Voorpost voor staat en wat men zoal doet. De teksten geven goed de extra duiding bij alle afbeeldingen en het hele boekwerk ziet er mooi en flitsend uit.

————

Met Voorpost in ‘t offensief – 45 jaar in woord en beeld
November 2021 – Vzw Voorpost
230 bladzijden Nederlandstalig
€ 15,00

Dit nieuws alleen dankzij jouw steun!

Help ons de leugens van de main stream media (MSM) te doorbreken. Geef ons 5 euro – of meer!

€ 5,00

Trending

%d bloggers liken dit: