Rusland doet NAVO voorstellen om gespannen situatie te de-escaleren

De massale opbouw van troepen aan de grenzen van Rusland, de wapenleveringen van de V.S.A. aan Oekraïne en allerlei provocatieve trainingsoefeningen in de regio, zijn een doorn in het oog van Rusland, de opgebouwde relaties van de NAVO met Oekraïne en Georgië duidelijk een brug te ver. De Russische president Vladimir Poetin heeft een aantal voorstellen gedaan, waaronder twee belangrijke, namelijk dat de NAVO stopt met verder oostelijk uitbreiden en niet meer militaire basissen bouwt in de voormalige Sovjet-Unie landen. De Amerikaanse regering heeft laten weten met sommige Russische voorstellen nooit in te stemmen.

In het oosten van Europa wordt de situatie met de dag explosiever, zeker wanneer de NAVO samen met landen als Oekraïne en Georgië maritieme oefeningen onderneemt in de Zwarte Zee. Zo staan op sommige plekken legers letterlijk tegenover elkaar. Provocaties vanuit de NAVO, de VSA en de EU volgen elkaar op en hoewel Rusland een betrouwbare gesprekspartner is, blijkt dat er vanuit de Westerse landen nauwelijks stappen ondernomen worden om de spanningen te verminderen.

Na de val van de Sovjet-Unie werd de afspraak gemaakt met de laatste president van het land, Michail Gorbatsjov, en vertegenwoordigers van westerse landen als de V.S.A. en Frankrijk, dat de NAVO geen centimeter naar het oosten zou uitbreiden. Dat werd later vanuit de V.S.A. nog bevestigd, maar de beloften werden gebroken, in 2006 traden Hongarije, Polen en Tsjechië toe tot de NAVO. Nu staan Oekraïne en Georgië in de wachtkamer voor lidmaatschap.

In januari van het volgende jaar zal Rusland gesprekken met de V.S.A. over de veiligheid in de regio hervatten. De minister van buitenlandse zaken van het land, Sergei Lavrov, liet weten dat Moskou dan opnieuw voorstellen doet en garanties zal zoeken. “We willen geen oorlog” sprak Lavrov.

4 comments

 1. Wat die ex-sovjetlanden zelf willen is voor nationalisten onbelangrijk natuurlijk.

 2. Geef Oekraïne een neutraal statuut. Stop Amerikaanse & Nato provocaties langsheen de Russische (en Chinese) grenzen/invloedsferen. Het Poetin principe toepassen naar analogie met Amerikaans Monroe principe dat Europese en niet-Amerikaanse inmenging verwerpt in Noord- en Zuid-Amerika, geldt omgekeerd ook voor de Amerikanen in de Russische en Chinese invloedssferen.

 3. Neen, Lavrov wil geen oorlog. Poetin ook niet, zegt hij;
  Zij willen alleen maar Oekraïne én de Baltische staten gewoon onder de voet lopen en inpalmen zónder oorlog. Net zoals ze met de Krim gedaan hebben. En daarom moet de NAVO ver genoeg van het toneel wegblijven.
  De grootste valsaards en leugenaars in de wereld zijn naar mijn mening toch wel krapuul Poetin en zijn akolieten.
  NAVO laat u niet in de zak zetten en help die landen! (Aan de EU moeten we ’t niet vragen zeker?)

  1. De V.S., oprichter van de NATO is het grootste gevaar voor de hele wereld, dat was in het verleden zo en is nu nog erger geworden. Zij, alleen zij zijn verantwoordelijk voor het creëren van oorlogen wereldwijd die miljoenen onschuldige mensenlevens geëist hebben en die enkel diende als verdienmodel voor telkens dezelfde psychopaten. Ja telkens dezelfde, enig zoekwerk maakt duidelijk dat het weer deze steenrijke ziekelijke, duivelse en satanische families zijn die verantwoordelijk zijn voor een zoveelste, door hun gecreëerde, “crisis” die inmiddels ook weer een massa mensenlevens gekost heeft en nog gaat kosten. In plaats van zich, louter uit hebzucht en machtswellust, met alles en nog wat te bemoeien zouden ze beter beginnen met hun bebloede handen proper proberen te krijgen. Aan iedere dollar kleeft bloed!!!

Comments are closed.