De laatste president van Zuid-Afrika onder het Apartheidssysteem, Frederik Willem de Klerk, is vanochtend overleden in zijn woning te Fresnaye. Hij werd 85 jaar. De Klerk was de laatste president van de Nasionale Partij, die Zuid Afrika gedurende de Apartheid bestuurde. Onder zijn regeerperiode, van 1989 tot 1994, werd de Apartheid afgeschaft en maakte Zuid-Afrika de overstap naar de huidige liberale democratie die vanaf dat moment door één partij, namelijk het Afrikaans Nationaal Congres (ANC), wordt bestuurd.

De Klerk was afkomstig uit een politieke familie. Zijn vader was minister en senator geweest. Na een rechtenstudie werd De Klerk in 1972 zelf verkozen in het parlement. Vanaf 1978 nam hij als minister verschillende portefeuilles op zich, waaronder onderwijs. De Klerk werd in 1989 leider van de Nasionale Parij, om een jaar later een einde te maken aan het verbod op een aantal zwart-nationalistische organisaties, waaronder het ANC. Na het vrijlaten van Nelson Mandela begonnen de onderhandelingen die zouden leiden tot de afschaffing van Apartheid. Voor deze onderhandelingen zouden Mandela en De Klerk samen de Nobelprijs voor de Vrede krijgen in 1993.

Dit nieuws alleen dankzij jouw steun!

Help ons de leugens van de main stream media (MSM) te doorbreken. Geef ons 5 euro – of meer!

€ 5,00

2 reacties op “Zuid-Afrika: Oud-president De Klerk overleden op 85-jarige leeftijd”

  1. Ja, je ziet hoever ze zijn gekomen zonder de blanke. Eens Losers altijd Losers.

  2. Baie Afrikaners dink dat hy ons nie nie uitverkoop het nie, maar weggegee het vir die ANC.

Trending

%d