EU-prijs voor ‘vrijheid van denken’ naar Russische blogger Aleksej Navalny

Deze week heeft het Europees Parlement in alle wijsheid besloten om de zelf verzonnen Sacharovprijs, die moet staan voor de vrijheid van denken, toe te wijzen aan de Russische blogger Aleksej Navalny. De Russische activist en blogger zit echter zelf in de gevangenis voor diefstal, vanwege het oplichten van twee bedrijven voor 442.000 dollar en moet hiervoor nog een straf van 2,5 jaar uitzitten. Navalny is een tijd geleden uitgekozen om in Rusland de rol van de oppositieleider in te vullen en het lijkt erop dat de keuze, om hem deze prijs toe te stoppen, vooral is ingegeven door de afkeer van de koers van Rusland.

Hoewel Aleksej Navalny in de Westerse pers de hemel in wordt geprezen, heeft hij als zogenaamd oppositieleider opvallend weinig steun in Rusland zelf. Demonstraties ter ondersteuning van zijn opvattingen trekken weinig bezoekers en bij verkiezingen vinden zijn opvattingen en partijvoorkeuren nauwelijks kiezers. Het overgrote deel van de Russen heeft een negatief beeld van de blogger en zijn inspanningen.

In het verleden was Aleksej Navalny advocaat van beroep, maar de afgelopen jaren heeft hij geen baan meer. Toch huurt hij luxeappartementen in het centrum van Moskou, draagt de duurste merkkleding, reist hij regelmatig over de grens en studeert zijn dochter in de VSA. Volgens de Russische regering zou Navalny worden ondersteund door Westerse inlichtingendiensten, bovenal door de Amerikaanse CIA, iets dat ook zou verklaren waarom de Westerse pers zo lovend over hem is.

3 comments

  1. Iemand zin om naar een goede podcast te luisteren van onze Britse Kameraden? Ik heb hier een link naar “Patriotic Weekly” van Mark Collett (met als gast Warren Balogh).

    https://www.radioalbion.com/2021/10/patriotic-weekly-review-warren-balogh.html

    Ze praten oa. over de moord op de Britse “open-grenzen” politicus door een somali immigrant.

    Mark Collett heeft eveneens een boek geschreven dat op nummer 1 staat van de best seller list van Amazon. Heel indrukwekkend.

  2. iedereen weet toch dat de grootste bandiet van de wereld Georges Soros daar achter zit en dan heb je de EU mee.

  3. Blijkbaar is het feit dat Navalvy geregeld spreker was op meetings van de Nationaal Bolshewistische partij en daar anti migranten uitspraken deed waarvoor je in West Europa in de cel zou belanden geen probleem voor de EU. Er zo min als de steun van het VK, Nederland en Frankrijk voor IS en aanverwanten om Assad te verdrijven.

Comments are closed.