Z-Afrika: schoon volk of moet het dan altijd politiek zijn?

Vorige zaterdag, 16 oktober, is in Kaapstad mejuffrou Suid-Afrika verkozen. Dat is, ook in de huidige regenboognatie, nog steeds een mondain gebeuren van jewelste! Voor die fel begeerde kroon gooiden zich in het prestigieuze strijdperk de ‘regerende’ mejuffrou Wêreld, mejuffrou Heelal en de mejuffrou Supranasionaal. Het Ndlovu-Jeugkoor, het  eerste Zuid-Afrikaanse koor dat de finale in de wacht heeft weten te slepen van de talentenzoekreeks America’s Got Talent, heeft voor de gelegenheid drie liedjes gezongen: twee oorspronkelijke en een nieuwe weergave van een liedje uit het muziekblijspel The Greatest Showman. Drie ferme, opbouwende boodschappen als drijfveren om tegenspoed te overkomen en in je dromen te geloven, zei koorbestuurder Josh Georiou, die nog wist te vertellen dat de koorleden baie opgewonde en geëerd was, wat trouwens goed te horen was aan de jeugdige kracht van de toejuichingen  waarmee zij na afloop de gekroonde mejuffrou Suid-Afrika overdonderden.

Voor de uitgekozen kleding van de deelnemerswas een hele rits top-Zuid-Afrikaanse mode-ontwerpers in de weer geweest. Voor de zwemkledij, die bij dergelijke competitie niet weg te denken is, was daar de onmisbare Tracy Efstathiau van Tracy B. Voor de andere kledij waren vijf andere van Zuid-Afrika’s vooraanstaande mode-ontwerpers verantwoordelijk: Georges Malelu, Iman Itumeleng Mitshali, Jolandie Fouché, Lena-Lisa Retief en Sello Medupe. Ik vermeld ze maar voor de kenners van mode aan de evenaar en voor de volledigheid. Stichtster en hoofdontwerpster Jolandie Fouché, vond dat de kledij schoonheid en persoonlijkheid van de deelneemsters naar voren moest brengen en creatief directeur Werner Wessels onderstreepte dat het dit jaar de klare bedoeling was geweest het plaatselijke talent op de best mogelijke manier te vieren. Beoordeling van het resultaat was dit jaar de niet lichte opdracht van een uitgelezen keure van enkel vrouwen: huidige mej. Heelal Andrea Meza, voormalige mej. Heelal Pia Alonzo Wurtzbach (2015), twee vroegere mej. SA’s, Basetsana Kumalo (1994) enTamaryn Green (2018), de actrice Shannon Esra, vice-kanselier van de Universiteit van Kaapstad, Mamokgethi Phaleng en de radio- en TV-aanbieder Dineo Ranaka.  

Zaterdag hebben deze gewichtige lieden dus de spreekwoordelijke teerling geworpen en daarmee de gelukkige aangeduid die niet alleen de stralende titel voor een jaar mag dragen, maar die meteen de prijs van 1 miljoen ZA randen (€58.705,81): Lalela Mswane van het oostelijke havenstadje Richardsbaai aan de Indische Oceaan. Dat de gelukkige glansjuffrouw uit de provincie QuaZulu-Natal komt, mag een mondaine pleister heten op de wonden die daar luttele maanden geleden zijn geslagen door de zinneloze moord- en brandplegingen die een reeds vierkant draaiende samenleving met een zieltogende economie kon missen als kiespijn en niet te gauw te boven zal komen. De bevolking heeft honger, maar de plaasaanvalle houden ook in dié provincie maar niet op. Leve juffrou SA 2021!