Peilingen voor landelijke verkiezingen in Duitsland geven sociaal-democraten als winnaar

In Duitsland vinden op zondag 26 september 2021 de Bondsdagverkiezingen plaats en uit recente peilingen komt naar voren dat de sociaal-democraten van de SPD de leiding stevig beethebben met 27 procent van de stemmen, gevolgd door de christen-democraten van de CDU met 20 procent. De populistische oppositiepartij AFD zou 11 procent van de stemmen behalen en wordt daarmee de vijfde partij achter ook nog de groenen en de liberalen. Vanuit de nieuwe Bondsdag wordt een Bondskanselier gekozen die het land gaat leiden en daarna wordt de  landelijke regering samengesteld.

Als de peilingen bewaarheid worden, mogen de sociaal-democraten de Bondskanselier gaan leveren en dat zal dan SPD-lijsttrekker Olaf Schulz worden, de huidige minister van financiën in de regering van de partijen CSU, CDU en de SPD onder Angela Merkel. De twee voor de hand liggende regeringssamenstellingen voor na 26 september zullen bestaan uit de SPD met de CDU en dan de liberalen of de groenen erbij.

Opvallend is dat de grootste, rechtse oppositiepartij AFD niet lijkt te profiteren van het beleid van de laatste Duitse regering, de partij zou zelfs 1,6 procent minder stemmen behalen. Voor de AFD is bedrijfseconoom Alice Weidel de lijsttrekker en kandidaat om bondskanslier te worden. De nationalisten van de NPD spelen helemaal geen rol, de partij zal vanwege de kiesdrempel er niet in slagen om ook maar een zetel in de Bondsdag te bemachtigen.

2 comments

  1. Het verbaasd me telkens weer dat er nog mensen zijn die denken dat ze zich uit een genocide kunnen stemmen en vrijwillig participeren aan een systeem dat sinds de tweede wereldoorlog in handen is van de judeo-communisten. Ja waarom delf ”rechts” dan constant het onderspit?

Comments are closed.