VNJ opent nieuwe ‘Blauwvoetcentrum’, start oudledenwerking

Het Vlaamse Nationaal Jeugdverbond (VNJ) bestaat sinds 1960 en zou dus vorig jaar met een hele reeks activiteiten zijn 60-jarig bestaan vieren, maar dat moest door het Chinese longvirus helaas allemaal online gebeuren. Er valt dus heel wat in te halen, en daar werd afgelopen weekeinde mee begonnen: een nieuw ‘Blauwvoetcentrum’ werd ingehuldigd.

Het VNJ heeft een Verbondshuis in Berchem en had een magazijn in Borgerhout. Dat laatste werd te klein, was gelegen in een omvolkte gevaarlijke buurt, en Antwerpen is voor autoverkeer nog lange tijd zo goed als onbereikbaar. Dus werd besloten het magazijn te verkopen en een nieuwe plek te zoeken.

Op een centrale plek in Vlaanderen werd nu een indrukwekkend ‘Blauwvoetcentrum’ ingehuldigd. Het complex beschikt over een magazijn in industriegebied, een conciërgewoning, een ruime parking, vergaderzalen en een archiefruimte. Vooral met vrijwilligerswerk werd zowat alles aan het gebouw vernieuwd.

Zo’n 100 oud-VNJ’ers woonden de inhuldiging bij, waar het woord o.a. gevoerd werd door oud-verbondsleider Mark Van der Borgt. De ambities van het project zijn stevig: het VNJ helpen bij de uitbouw van nieuwe scharen, en het ondersteunen van de Vlaamse beweging (‘zodat we in 2030 geen 200 jaar België meer hoeven mee te maken’). Er werd ook een warme oproep gedaan om vaandels, muziekinstrumenten en archieven uit zolders en garageboxen te halen en een veilig onderkomen te geven in het ‘Blauwvoetcentrum’.

Zoals het hoort bij het VNJ bezegelde een gezellige Vlaamse braai het gebeuren, gevolgd door een stevige zangstonde waarbij ‘de blauwvoet stevig vloog’.

De inhuldiging was ook de eerste activiteit van de nieuwe VNJ-oudledenwerking, ‘Blauwvoetkring’ genaamd, die intussen al zo’n 200 leden telt. Inschrijven kan eenvoudig via deze webstek.