Europol: Nederland middelpunt cocaïnesmokkel naar Europa

Deze week is een nieuwe studie uitgekomen van Europol, de onderzoeksorganisatie en samenwerkingsverband politiediensten van de Europese Unie, met de titel Cocaine insights en onderdeel van een serie over het onderwerp. Het gaat over de onwettige handel in cocaïne van Latijns-Amerika naar Europa. In het middelpunt van de cocaïnehandel zit Nederland en middels de haven van Antwerpen ook Belgie, waar veel van de cocaïne aankomt, om vervolgens de organisaties werkzaam vanuit Nederland van verdovende middelen te voorzien. Alleen in Antwerpen is in het afgelopen jaar 60.000 kilo aan cocaïne onderschept en in Rotterdam 30.000 kilo.

De draaischijf van de cocaïnemarkt is duidelijk van het Iberische Schiereiland (Spanje, Portugal) naar het noorden van Europa geschoven, via de havens van Rotterdam, Antwerpen en Hamburg, waarbij Nederland het middelpunt van de activiteiten is. Van alle verdachten die tussen begin 2018 en eind 2020 in Europa werden opgepakt voor de smokkel van partijen cocaïne groter dan honderd kilo, had bijna zestig procent de Nederlandse nationaliteit.

Uit de studie komt naar voren dat de smokkel door criminele groeperingen in Antwerpen en Nederland werken via familiale en etnische verbanden, bovenal van Marokkaanse en Albanese afkomst, die over de grens heen samenwerken en contacten aanhouden in Latijns-Amerika. In sleutelanden binnen de EU zoals Nederland en Spanje hebben de Colombiaanse criminele netwerken een permanente vertegenwoording om de aankomst van de verdovende middelen en de geldstroom te beheren.

Het is tevens zo dat er sprake is van een verhoogd gebruik van geweld in de cocaïnehandel, dat van doen heeft met de substantiele groei van de handel, het gaat hierbij o.a. om vormen van intimidate en zelfs aanslagen. Een voorbeeld hiervan is de moord op de Nederlandse journalist Peter R. De Vries, die dit jaar om het leven kwam bij een aanslag in Amsterdam, alwaar hij op klaarlichte dag werd doodgeschoten door ingehuurde schutters.