Franse denktank Fondpol: 48.035 islamitische aanslagen tussen 1979 en 2021

De liberaal-progressieve denktank Fondpol heeft zijn studie van november 2019 naar islamitisch terrorisme geactualiseerd. De databank is aangevuld met gegevens tot en met mei van dit jaar. In naam van profeet Mohammed zijn er sinds 1979 in de wereld 48.035 aanslagen uitgevoerd en daarbij vielen 210.138 doden. In de Europese Unie is Frankrijk het land waar de meeste islamitische aanslagen plaatsvonden, ten ministe 82 zijn er geteld met daarbij maar liefst 332 doden. Fondpol heeft de informatie verzameld met als doel het publieke debat inhoudelijk te steunen en de politieke bestuursorganen te voorzien van kennis.

Al de informatie en bijhorende studie laten goed zien hoe actief islamisten in de wereld aanslagen gebruiken om hun geloof verder te verspreiden. Gemiddeld worden bij aanslagen 4,4 personen vermoord. De belangrijkste manier van werken is met als wapen de explosieven (43,9%), het eerste doelwit zijn militairen (31,7%), daarna de burgers (25,0%) en de politie (18,3%).

Het pionierswerk van Fondpol verscheen in 2019 in de talen Engels, Frans en Arabisch onder de titel ‘Islamistische aanslagen in de wereld 1979-2019’ en is nog altijd in te zien op de webstek van de organisatie. Om de oude en hiernieuwde studie samen te stellen heeft de organisatie veel gegevens verzameld die voor het publiek als open data op de webstek zijn in te zien.