Links Nederland verbrandt weer eens rechtse boeken

De webwinkel Bol.com krijgt weer eens te maken met ophef. Journalisten van het Nederlandse tv-programma Zembla (BNN-VARA) hebben een aantal boeken besteld van een zeer rechts signatuur, en stellen de vraag of ‘’extreem-rechtste’’ literatuur wel vrij verkocht mag worden.

Nederland heeft sinds 1 april 2021 een Nationaal Coördinator Antisemitismebestrijding in de vorm van Eddo Verdoner. Meneer Verdoner heeft als doel het bestrijden van stereotyperingen van Joden, en ziet censuur daarbij kennelijk als gepast middel. Zo wil hij dat Bol.com voortaan aan de poort preventieve controles uitvoert om ‘foute’ boeken te weren. De webwinkel doet dit nu nog niet, maar zou daar via de wet toe verplicht moeten worden. Verdonner: ‘’De bewijslast zou moeten worden omgedraaid. Dat wil zeggen dat de verkoper moet aan kunnen tonen dat een boek of artikel met dergelijke inhoud voor educatieve of wetenschappelijke doeleinden wordt verkocht’’. (En dus niet zomaar aan mensen die het met ‘’de inhoud’’ eens zijn).

Nu weten schrijvers en activisten aan de rechterkant van het politieke spectrum al langer dat ze te maken kunnen krijgen met censuur. Veel boeken die voor de gemiddelde boekhandel als te controversieel gelden, zijn dan ook allang online te vinden. De precieze lijst boeken die Zembla besteld heeft is niet te vinden. Wel gebruikt Zembla een foto op de website waarop een aantal titels te zien zijn. Veel van deze boeken (vooral de oudere) zijn met een simpele zoekopdracht tevoorschijn te toveren.

Zembla zendt vanavond een documentaire uit, getiteld ‘’netwerk van haat’’, over rechts-extremisme. Hierover later meer.

4 comments

  1. Ik beklaag de bol.com-medewerkers. Preventief elk boek dat binnenkomt van naaldje tot draadje nalezen op verderfelijke inhoud en afwegen of het op de verkooplijst mag komen. Ga er maar eens aanstaan. Of moet men zich voortaan beperken tot de verkoop van opbouwende werken zoals Das Kapital, het Rode Boekje, de koran, en de verzamelde redevoeringen van Ché & Fidel ?

  2. Ze hebben de zaakjes weer goed voor elkaar in Nederland. Heeft Sam van Rooy al een gelijkaardige inquisiteur gevraagd in Vlaanderen?

  3. Graag lijst van boeken waarover ze het hebben. Dan kan ik ook weer eens gaan winkelen 🙂

Comments are closed.