[Humor] Rutte junta pleegt staatsgreep

Terwijl heel Nederland aan de buis gekluisterd zat voor de Formule 1 in Zandvoort, werd politiek Den Haag gisteren opgeschrikt door andere zaken. Via een persverklaring liet premier Rutte weten dat op zijn bevel het leger de gehele Staten Generaal had laten arresteren, en dat Nederland in het vervolg geregeerd zou worden door een junta geleid door Mark Rutte, Wopke Hoekstra, en Sigrid Kaag.

Bij de operatie, codenaam ‘’nieuwe bestuurscultuur’’, zetten militairen strategische punten in Den Haag, Rotterdam, en Delft af, en werden de leden van de Eerste en Tweede kamer gearresteerd. Ook bezetten militairen het mediapark in Hilversum, en de redacties van de grote kranten. Het drieman-vrouwschap liet weten dat de staatsgreep noodzakelijk was om de politieke impasse te doorbreken.

Voor alsnog is onduidelijk wie er precies op orders van de junta zijn gearresteerd. Onbevestigde berichten melden dat Groenlinks-leider Jesse Klaver wist te ontkomen, en naar Amsterdam is gevlucht om daar het verzet te organiseren. Ook Thierry Baudet zou zijn ontkomen aan de coup. Bronnen binnen het Forum voor Democratie zeggen tegen Reactnieuws dat Baudet voornemens is om naar de Noordoostpolder te gaan, alwaar hij Forumland uit zal roepen. Onduidelijk is de status van de koninklijke familie. Volgens geruchten zou deze gedurende de nacht met een vliegtuig naar Griekenland zijn gevlucht.

Rutte en Hoekstra lijken ook maatregelen te hebben genomen tegen verzet uit eigen kring. Een divisie CDA’ers trok gisteravond op richting Twente, om te voorkomen dat zich daar een verzetshaard zou ontwikkelen rond Pieter Omzigt. Ongeveer op hetzelfde moment zouden Ruttegezinde VVD’ers de crypte van Frits Bolkestein open hebben gebroken, om de partijprominent met een staak het hart te doorboren.

De deelname van Wopke Hoekstras CDA lijkt voort te komen uit de slechte peilingen van de afgelopen tijd, en de wetenschap dat alle weifelende leden inmiddels waren weggelopen naar andere partijen. De CDA gelederen lijken hierdoor gezuiverd te zijn van matigende geluiden, waardoor alleen een harde kern fanatici over is gebleven die, verbitterd door het gestage aftakelen van de Christendemocratie, nu naar de wapens grijpt.

Opmerkelijk is ook de medewerking van Sigrid Kaag aan deze staatsgreep. De bewindsvrouw laat via haar persvoorlichter weten erop toe te zullen zien dat vrouwen en minderheden eerlijk en evenredig vertegenwoordigd zullen worden in de nieuwe junta. Ook zegt ze het belangrijk te vinden dat meisjes en jonge vrouwen opgroeien in een land waar niet alleen mannen deel kunnen nemen aan bloedige staatsgrepen.

Opmerkelijk was ook de aanwezigheid van de zogenaamde ‘’Rutte-brigades’’. Deze ongeüniformeerde strijders waren sinds gisteren in meerdere steden op de been, gewapend met jachtgeweren en hockeysticks. De brigades lijken vooral te bestaan uit leden van de studentencorpsen, en verklaren hun steun aan het nieuwe liberale regime. Een woordvoerder van de brigades, Constantijn Lodewijk van Zeylen, laat aan de Telegraaf weten dat de studentenorganisaties een aantal eisen hebben die voortkomen uit de corpscultuur. Zo moeten ontgroeningen voortaan ongestoord plaats kunnen hebben, moet de bierprijs omlaag, en mogen (mooie) vrouwen voortaan geen al te bedekkende kleding meer aan in het openbaar.

De volgende stappen van de junta lijken onduidelijk. Wel lijkt Sigrid Kaag van plan om een aantal bezoeken te gaan brengen aan buurlanden, waar de verontrusting groot is over de gebeurtenissen in Nederland. Ook wordt er door deskundigen gespeculeerd dat, met de afwezigheid van de koning en het uitschakelen van het parlement, Mark Rutte zichzelf tot koning zou kunnen kronen. Zo zou hij levenslang door kunnen regeren als Mark de Eerste, koning der Nederlanden. Het is echter maar de vraag of een dergelijke stap gesteund zou worden door de andere juntaleden, of dat het zou leiden tot een lange en bloedige burgeroorlog.