Zuid-Afrika, waar regels rood en racistisch ongeregeld zijn

Vooral uit de mond of de rekenaar van blanke burgers onder de ‘regenboog’ krijg je in deze Covid-19 afzonderingstijd geregeld kritische commentaren te horen of te lezen over regels die voor de ene bevolkingsgroep wél gevolgd moeten worden op straf van boete en waar een andere politieke ‘stroming’ duidelijk en ongestraft zijn voeten aan vegen mag. Nog vorige week kon je er in het QuaZulu Gandhipark in de oproerige provincie van gewezen president Jacob Zuma onmogelijk naast kijken. Dat had dan niet alleen te maken met de opvallend rode T-hempies en petten van de ‘onaantastbare’ oproerkraaiers van de EFF (Economische Vrijheidsvechters) van de beruchte Julius Malema, maar vooral met de corona-ongeregelde massa deelnemers. Vanuit de presidensie is namelijk verordend dat in deze droeve afzonderingstijden in openlucht ten hoogste 100 mensen mogen samenscholen, met de wereldwijd gebruikelijke plicht afstand te houden en een mondmasker te dragen.

Mij zal je die virusregels zeker niet horen toejuichen – integendeel – maar zeg nu zelf, als je als vertegenwoordiger van ‘het volk’ in het parlement mag zetelen, mag dat volk dan niet verwachten dat je enig ontzag voor de democratie doet blijken? Juist ja, in de praktijk. In plaats van de 100 die geacht werden corona-veilig van hun betogingsrecht gebruik te komen maken, waren de rode vechters voor de economische vrijheid komen opdagen met liefst… het vijftienvoudige van dat wettelijk toegelaten aantal, namelijk 1.500. Was de wet, zoals het van hogerhand graag wordt verkondigd, voor alle burgers gelijk, dan was de politie onmiddellijk komen aanmarcheren om, zo nodig gewapenderhand, de strenge corona-regels, die voor àlle burgers gelden, ter plekke af te dwingen. Dankt het park waar verzamelen was geblazen, niet zijn naam aan de Indiase Mahatma Gandhi, die zachtaardige anarchist die zich op een geweldloze manier had verzet tegen de ongelijke behandeling van de talrijke Indiërs die door de Britten naar Natal waren gehaald om er in de rijstvelden te werken? Het zijn de nazaten van die koelies, die geconcentreerd zijn in de QuaZulu-Natalse stad Phoenix, die nu door volksmenner Malema en zijn aanhangers voor racistische moordenaars werden uitgekreten.

De wetsovertreders mochten daarbij zowaar nog rekenen op een uitgebreide escorte van… de politie. Zo mogelijk nog straffer: minister Bheki Cele, minister van politie in de regering van Ramaphosa, bestond het Phoenix te brandmerken als het epicentrum van ‘gruwelijke misdaad en racistische voorvallen die hebben geleid tot wrede moorden en verminkingen, grote schade aan eigendommen en ongekende pijn en trauma’. Malema, van zijn kant, heeft de onmiddellijke aanhouding gevraagd van ‘al die racistische moordenaars en inbeslagneming van alle onwettige vuurwapens. Zei de parlementariër die een loopje neemt met alle Covid-19-wetten en regels… Voor wie nog een paar cijfers wil: de ‘Zuma-opstanden in de provincies QuaZulu-Natal en Gauteng hebben 337 mensenlevens gekost en meer dan 50 miljard rand schade aan wagens, eigendommen, winkels, warenhuizen en apotheken. De president van de natie heeft toch nog eens een dringend verzoek tot buitenlandse bedrijven en zakenlieden gericht om te beleggen in regenboognatie Zuid-Afrika. Doen!

One comment

  1. Anderhalf jaar later en je gelooft nog steeds alle coronapropaganda, goed bezig Hector!
    “Mij zal je die virusregels zeker niet horen toejuichen” – Mark Rutte, 2021

Comments are closed.