Nieuwe documentaire VPRO neemt het op voor IS-terroristen

De omroep VPRO heeft deze week de documentaire The Return – Life after ISIS op de Nederlandse televisie laten zien, in de documentaire wordt begrip gevraagd voor vrouwen en hun rol binnen de Islamitische Staat (IS) die momenteel vastzitten in Koerdische gevangenissen. In plaats iets te tonen van het genocidale geweld van islamitische terroristen en hun vrouwelijk metgezellen, kiest de omroep ervoor om het voor deze IS-vrouwen op te nemen. Het wordt door velen gezien als onderdeel van de internationale campagne om deze vrouwen met paspoorten van westerse landen uit Syrië weg te halen.

Het verhaal gaat over de keuzes en gevolgen van deze vrouwen om naar Syrië af te reizen en deel te nemen aan de heilige oorlog in naam van de islam. Ze worden zelf aan het woord gelaten om hun verhaal te doen. Nu hun deelname aan het project is mislukt en ze gevangen zitten is de sfeer onder de vrouwen duidelijk helemaal veranderd. Dat was wel anders toen de IS-strijders in opmars waren en christen, koeridsche en yezidi dorpen plunderden, de mannen vermoorden en de diens vrouwen tot slaaf maakten.

De Spaanse regisseur van de documentaire, Alba Sotorra Clua, liet in een vraaggesprek weten dat ze het beeld van de IS-vrouwen actief wil bijstellen, ook omdat een terugkeer uiteindelijk de beste oplossing zou zijn. Daarom kregen de vrouwen alle ruimte hun verhaal te doen, met de hoop dat regeringen van westerse landen zich gedwongen voelen om deze figuren uit gevangenissen te halen en op de eigen maatschappijen los te laten.

3 comments

  1. In naam van de Moslimterreur slachtoffers van Maalbeek en van op Zaventem schreef:

    Houd hen BUITEN !

    1. Laat ze zitten waar ze zijn die horen even goed achter de tralies die horen niet thuis in de maatschappij buiten met die handel.

    2. Islamofoob, die fobische angst heeft van de Islam en van de Koran Hate Speech verzen tegen "ongelovigen" schreef:

      Inderdaad, waarom “een adder aan de borst koesteren” ? Wat zouden de slachtoffers van de mohamedaanse terreur te Zaventem en Maalbeek en elders in Europa gebeurde bij hun terugkeer gewaar worden ! Respect voor alle slachtoffers van IS-terreur, geen compassie met IS-adepten.

Comments are closed.