De Universiteit Leiden heeft laten weten dat ze samen met haar Nederlandse en Vlaamse partners en het European Digital Media Observatory (EDMO) substantieel geldelijk steun gaan ontvangen van de Europese Commissie met als doelstelling om nepnieuws in kaart te brengen en tegen te gaan met feiten. Het zou gaan om 2 miljoen euro en is een subsidie voor de langere termijn, in plaats van de eerder ontvangen kleinere en specifiekere donaties. De Europese Commissie omschrijft haar plannen als ‘projecten met EU-geld in de strijd tegen desinformatie’.

Het grootschalige project en de doelstellingen komen dus van de Europese Unie en vinden ondersteuning in het Nederlandse taalgebied via o.a. de Universiteit Leiden, met daarnaast nog een aantal andere instituties als; VRT, Knack, KU Leuven, Textgain, Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid, Universiteit Leiden, Universiteit van Amsterdam, het Algemeen Nederlands Persbureau (ANP) en het onderzoekscollectief Bellingcat.

Dit alles wordt gesteund en in de juiste richting gestuurd door het EDMO, die haar doelstellingen als volgend omschrijft;

…bouwt mee aan een multidisciplinaire community van factcheckers, academische onderzoekers en andere belanghebbenden met expertise op het gebied van online-desinformatie. Het project zal meer inzicht geven in allerlei aspecten van desinformatie: actoren, vectoren, tools, methoden, verspreidingsdynamiek, doelgroepen en maatschappelijke impact.

Een mogelijk gevaar is natuurlijk dat dergelijke onderzoekers zeer selectief te werk gaan en twijfelachtige berichtgeving van de Europese Unie en de eigen journalisten niet zullen onderzoeken. Dat werd min of meer bevestigt toen een van de bekendste ‘feitencheckers’ uit Nederland werd gevraagd om eens uit te zoeken of één van de Russische samenzweringstheorieën in een prominent weekblad wel correct was. Geen reactie. De keuze om een groep als Bellingcat hierbij te betrekken is minder onduidelijk, want die worden door de Amerikaanse regering financieel ondersteund en zijn zonder twijfel partijdig.

Dit nieuws alleen dankzij jouw steun!

Help ons de leugens van de main stream media (MSM) te doorbreken. Geef ons 5 euro – of meer!

€ 5,00

2 reacties op “Europese Commissie kent opnieuw miljoenen toe aan organisaties die strijden tegen ‘nepnieuws’”

  1. ‘De verbeelding aan de macht !’ oreerden ooit de progressieven. Heden jagen de progressieven op elke aarzeling, elke vraag, elke opmerking, want in de verbeelding huist ook de egoïst, de fascist, de Nazi, of zelfs de duivel. Kortom, heden is de verbeelding een ongewenste gast aan het banket van de ultieme universele broederschap.

  2. briers ghislain

    Dus de grootste verspreiders van nep nieuws en leugens gaan een paar miljoen belastingsgeld verspillen om concurrerende leugenaars te ontmaskeren , en vooral : om de waarheid uit de media en uit de ” sociale media ” te houden . Ondertussen kunnen ze nog wat gebuisde hoernalisten een vetbetaald jobke geven .

Trending

%d bloggers liken dit: