Lange huiszoeking i.v.m. belangenvermenging

Een lange en grondige huiszoeking vond donderdag plaats op het kantoor van de Minister van Justitie, Éric Dupond-Moretti, die verdacht wordt van belangenverstrengeling in zaken waarin hij als advocaat optrad. De speurders hebben zo maar eventjes vijftien uur – van 9 uur tot middernacht – op de Place Vendôme in Parijs doorgebracht voor deze uiterst zeldzame procedure. Het gebeurt immers niet elke dag dat er een huiszoeking wordt verricht bij een minister van Justitie. Éric Dupond-Moretti woonde de doorzoeking van zijn kantoor tot op het einde bij.  

Een van de redenen waarom de operatie zo lang duurde: de speurders wilden kluizen openen in het kantoor van de minister, waarvan ‘niemand’ de sleutels bezat. Er waren interventies met boren en slijpmachines voor nodig. Volgens een bron dicht bij het onderzoek werd deze huiszoeking door een twintigtal rijkswachters uitgevoerd, dit in de aanwezigheid van drie magistraten van het financieel parket (Parquet National Financier (PNF).

Komt de man die het Front National wilde verbieden in nauwe schoentjes?

Arrogante kaviaargauchist

De arrogante Eric Dupond-Moretti is geen fan van transparantie, zoveel is zeker. Maar na zijn benoeming tot minister van Justitie, in juli 2020, moest hij zich er wel aan houden en zijn vermogens- en belangenverklaringen invullen. De hoge autoriteit voor de transparantie van het openbare leven (HATVP), een instelling die Dupond-Moretti in 2015 omschreef als ‘een soort populistisch onding’, heeft zijn vermogen op haar website gepubliceerd.

De kaviaargauchist beschikt over een indrukwekkend patrimonium, dat hem tot een van de rijkste ministers van de regering maakt, merkt het financiële blad Capital op. De voormalige tenor van de balie van Rijsel bezit naast een huis van 300 m2 in de Alpes-Maritimes, aangekocht voor 1,55 miljoen euro in 2018, een appartement op Corsica en een huis in de Hauts-de-France. In Parijs bezit hij een appartement van 200 m², gekocht voor 1,8 miljoen euro in 2010 en nu getaxeerd op 2,8 miljoen euro, en hij heeft een belang van 50% in een appartement van 107 m² (gekocht voor 587.000 euro in 2019).  In totaal wordt zijn onroerend goed getaxeerd op meer dan 5 miljoen euro. En dit is zonder de helft mee te tellen van de 37 m2 pied-à-terre die hij in Italië bezit en die hij in mede-eigendom heeft gekocht.

Naast de investering in stenen heeft Eric Dupond-Moretti ook een lange lijst van ‘motorvoertuigen’:  een Bentley, een luxe auto geschat op 55.000 euro, een Harley-Davidson moto, gekocht in 2019 voor 23.815 euro, een Fiat ter waarde van 15.000 euro en een Toyota ter waarde van 3.000 euro. Hij bezit ook een boot, die hij in 2014 tweedehands kocht voor 26.500 euro. De 59-jarige minister van Justitie bezit twee horloges, waaronder een Rolex ter waarde van 13.000 euro en een Journe ter waarde van 25.000 euro.

Om zo’n luxueus patrimonium te bereiken, heeft Éric Dupond-Moretti kunnen steunen op zijn schitterende carrière als advocaat (650.000 euro inkomsten in 2019, of meer dan 54.100 euro per maand), maar ook op zijn prestaties als acteur en auteur. Zo ontving de voormalige strafpleiter vorig jaar meer dan 89.000 euro van het Madeleine-theater, waar hij ‘Dupond-Moretti aan de toog’ speelde. Hij was ook te zien in de film ‘Les Salauds’. Door zijn inkomsten als auteur kon hij tussen 2015 en 2019 ook nog eens gemiddeld 12.000 euro cashen.

Dupond-Moretti zat nooit verlegen om een controversiële uitspraak en wordt aanzien als een figuur aan de linkerzijde van het politieke spectrum. Hij steunde de socialistische politica Martine Aubry en nam progressieve standpunten in bij ethische debatten.

In april 2015 zei hij dat hij het Front National (nu RN) wilde verbieden. “Het FN is een klein bedrijf dat heel goed werkt: Jean-Marie Le Pen zorgde voor de joden, zij (Marine) zorgt voor de moslims,” vatte Dupond-Moretti samen.

Sta ons enig leedvermaak toe bij deze huiszoeking.

Dit nieuws alleen dankzij jouw steun!

Help ons de leugens van de main stream media (MSM) te doorbreken. Geef ons 5 euro – of meer!

€ 5,00

Trending

%d bloggers liken dit: