35 miljoen belastinggeld naar het buitenland, maar defensie is failliet

Geen geld voor psychologische begeleiding en materiaal

Ronkende titel dinsdag op Doorbraak: ‘Alsmaar meer militairen hebben een degout van politici’. Aan het woord komen twee ex-militairen. Ze kaarten de malaise aan binnen het Belgische leger, onder meer het gebrek aan psychologische begeleiding na buitenlandse missies. Militairen die in Afghanistan of Somalië dienden ondervonden daar lijfelijk de haat van de plaatselijke bevolking. Maanden leven in een bedreigend klimaat laat sporen na. Met elke buitenlandse opdracht geraakt de psychologische emmer nog wat verder gevuld, tot hij vol is en overloopt. Pas na vele jaren komt de weerslag. Dat is wat volgens de twee ex-soldaten Jurgen C. nu meemaakt. Psychologische begeleiding van soldaten die uit oorlogsgebied komen zou soelaas kunnen bieden, maar daar is geen geld voor.

Maar dat is niet alles: ook het gebrek aan materiaal zorgt voor toenemende moedeloosheid onder militairen. Op missie in Sarajevo was er een gebrek aan warme kledij, terwijl het vroor dat het kraakte. De soldaten kochten dan maar hun eigen winterkledij. Na een missie in Estland investeerde het leger eindelijk in degelijke kledij, maar die mag niet gedragen worden want ze is te duur en mag niet verslijten. Soms is er zelfs geen budget meer om rolletjes WC-papier te kopen.

De overheid stuurt onze jongens naar oorlogen waar zij voortdurend onder druk staan en waar zij bij gebrek aan materiaal hun plan moeten trekken (wat zij overigens goed doen). Maar eens terug in het vaderland worden zij aan hun lot overgelaten. Heel wat goede krachten houden het dan ook voor bekeken bij het leger en verkassen naar het burgerleven.

De slotzinnen in het artikel op Doorbraak zeggen het helemaal: ‘Het vertrouwen van het militair personeel in de overheid en de politiek ligt beangstigend laag. Dat zou eigenlijk niet mogen, maar de politici hebben dat zelf gecreëerd. En ze hebben allemaal boter op het hoofd.’

35 miljoen op drie maanden tijd naar het buitenland

Defensie is failliet, maar elders laat de overheid de euro’s rijkelijk vloeien. Het zou de moeite lonen om eens na te gaan met hoeveel miljoenen er jaarlijks wordt gesmeten naar allerlei vzw’s. Het hallucinante oplichtingsschandaal van Sihame El Kaouakibi en haar project ‘Let’s Go Urban’ spreekt boekdelen.

Maar ook het Ministerie van Ontwikkelingssamenwerking gaat aan de haal met een hoop duiten. Nog maar pas maakte minister Meryeme Kitir (Vooruit) bekend dat ze zo maar eventjes 8 miljoen euro vrijmaakt voor humanitaire hulp in Gaza.

Het is niet de eerste keer dit jaar dat Kitir met belastinggeld smijt. In april trok ze al 4 miljoen euro uit voor steun aan Tigray (Ethiopië). In maart ging er 5 miljoen euro naar Jemen. Nog in maart kondigde ze samen met vicepremier en minister van Buitenlandse Zaken Sophie Wilmès voor maar eventjes 18 miljoen euro steun aan Syrië aan. Op die drie maanden alleen al verdwijnt er dus 35 miljoen euro naar het buitenland.

Intussen hebben onze jongens in de kazernes geen nagel om aan hun gat te krabben. Tiens, waarom is de burger zo boos op ons?

7 comments

 1. Och zolang we toch maar “manoeuvres” aan de kazerne kantine toog kunnen houden

 2. Politiek en strategisch is de onder financiering en de verwaarlozing van defensie een goede zaak voor ons. Omdat daarmee de trado politici bij doorsnee militairen op steeds minder sympathie zullen kunnen rekenen. Dat de zeer uitgebreide generale-staf Belgicistisch is, doet zelfs weinig ter zake.
  Wie begrijpend kan lezen weet wat ik bedoel.

  Toch vraag ik me af welk toekomstig incident het gaat zijn dat dit onland op terminaal instorten gaat brengen?
  Doch we moeten toegeven dat de systeem politici er in hun incompetentie alles aan doen het tempo te versnellen.
  Ik wacht ondertussen vol spanning af…

 3. De regering laat onze militairen in de steek. Goed dat die waarheid geactualiseerd wordt. Zeker nu Minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke (Socialist) oproept om achter, Marc Van Ranst zijn favoriete regeringsviroloog, te gaan staan. Terwijl eenieder kan vaststellen dat dit mediageil personnage moedwillig de publieke opinie provoceert en opzettelijk polemieken voert en uitlokt. Met de zaak Jürgen Conings, zou ik bij voorbaat niet uitsluiten dat MVC minstens voor een deel aanleiding heeft gegeven, tot de mogelijke ontsporing, door uitlokking. Zijn aandeel mag het gerecht ook eens onderzoeken. Tenzij onderzoeken à charge en décharge à la carte worden uitgevoerd en dus niet gelden voor de modale (militaire) rechtsonderhorigen. In België is de politiek prominent aanwezig zeker in het arrondissement Mechelen waar MVC naar verluidt misschien een standbeeld krijgt voor het justitiegebouw.

 4. Het toppunt is dat al dat geld gaat naar gemeenschappen die het Westen haten.

 5. Volgens het Navoverdrag moeten we 2% van ons bnp in defensie investeren. Maar die regel lappen onze politici al jarenlang feestelijk aan hun politiek correcte laars. Want de enige die daarover durfde klagen was Trump, en da’s toch maar een rechtse ouwe zak nietwaar.

 6. 8 mio Euro voor Gaza ? “Andermans volk eerst, militair Eigen Volk kan verrekken” ! Halt aan die Oikofobie !

  1. Nog maar pas maakte minister Meryeme Kitir (Vooruit) bekend dat ze zo maar eventjes 8 miljoen euro vrijmaakt voor humanitaire hulp in Gaza (texto). Zou het kunnen dat de minister, misschien de Belgische nationaliteit (dubbel?) heeft, maar etnisch gezien een Arabische of N-Afrikaanse en geen Vlaamse is? Haar eigen volk, heeft dan andere connotatie. Los hiervan, voor wie is dat geld bestemd en wordt dat eerlijk verdeeld? Volgens welke verdeelsleutel? Wie zal dat ter plaatse gaan controleren? Er wordt hier in Vlaanderen gesjoemeld met vaccins en subsidies, ook door burgemeesters (zie Sint-Truiden en Antwerpen). Welke garantie heeft de belastingbetaler dat zijn belastingen correct worden besteed in het Midden-Oosten en Afrika. Hoeveel percenten strijken de tussenpersonen op en hoeveel van de bedragen bereikt uiteindelijk de mensen voor wie het initiaal bestemd was?

Comments are closed.