Fransen kiezen regionale raden: Rassemblement National mogelijk winnaar in regio Provence-Alpes-Côte d’Azur

De Franse regionale verkiezingen, die om de zes jaar worden gehouden, vinden plaats op 20 en 27 juni 2021. Tegelijk met de hernieuwing van de 17 regionale raden, worden ook de leden van de departementale organen herkozen. Oorspronkelijk gepland voor maart 2021, werden ze met drie maanden uitgesteld vanwege de Covid-19 pandemie. Het is niet ondenkbaar dat de belangrijke regio Provence-Alpes-Côte d’Azur (PACA), met maar liefst 5 miljoen inwoners, voor het eerst in handen komt van het Rassemblement National. Dat die prognose voor klamme handjes zorgt, hoeven we u niet te vertellen.

De huidige voorzitter van de regio, Renaud Muselier (Les Républicains), die stevig campagne voert voor zijn herverkiezing, heeft onlangs zijn kandidatenlijst bij de prefectuur neergelegd. Het betreft een paniekkartel met kandidaten van Les Républicains, La République en marche (Macron), Agir en MoDem (Bayrou). Maar of dat voor hen de verhoopte overwinning zal opleveren, is nog maar de vraag.

In het rood de regio Provence-Alpes-Côte d’Azur

Volgens twee verschillende peilingen zou Thierry Mariani, de kandidaat-lijsttrekker van het Rassemblement National, de meeste kans maken om deze regio in de toekomst te leiden.

Peilingen
In de tweede ronde, in geval van een triangulaire, waarbij de drie partijen met de hoogste scores (min. 10%) uit de eerste ronde overblijven – wat zo goed als zeker het geval zal zijn – zou Thierry Mariani (RN) winnen met 41% van de stemmen, voor Renaud Muselier (LR-LREM en Co) met 39% en Jean-Laurent Félizia (Ecolo, PS en communisten) 20%.

Deze tendens zien we ook in een tweede peiling van Ipsos/Sopra Steria voor France 3 en France bleu, waarin ‘criminaliteit’ en ‘immigratie’ bovenaan staan bij de zorgen van de inwoners van de PACA-regio. Volgens dezelfde peiling zou het RN het in de eerste ronde halen met 39% tegen 34% voor een LR-LREM lijst, 20% voor het linkse kartel en 5% voor het links-populistische France insoumise van de clown Jean-Luc Mélenchon. Ook in deze peiling wint Mariani de 2de ronde.

Het zijn natuurlijk maar peilingen, maar in Frankrijk benaderen die vaak het uiteindelijk resultaat. Neem daarbij dat peilingen voor het RN, het vroegere Front National, vaak lager liggen dan de finale uitslag. Met andere woorden: het kan zeker.


Verkiezingen 2015: ‘nul’ linkse mandatarissen
Momenteel is de regionale PACA-raad (123 zetels) als volgt samengesteld: 81 zetels voor de centrumrechtse partijen (LR-UDI en Modem) en 42 zetels voor het Rassemblement National. Zoals u ziet zetelt er geen enkele mandataris van de linkerzijde in deze raad. De reden hiervoor is dat, tussen de twee rondes van de regionale verkiezingen van 2015, LR en PS een alliantie sloten die als enig doel had te voorkomen dat Marion Maréchal (FN) toegang zou krijgen tot het voorzitterschap van deze belangrijke regio.

Links trok zich toen terug om het RN, toen nog FN, zijn kansen te ontnemen. Daarmee schoten ze zich natuurlijk in eigen voet, wat door de achterban niet gesmaakt werd. De ezel zal zich wellicht geen tweemaal aan dezelfde steen stoten, zo vermoeden we althans. Maar goed, een regionale raad zonder een links gezicht is pijnlijk voor hen, heerlijk voor ons.

Toemaatje:
44% van het politie- en militair personeel zou in de eerste ronde van de presidentsverkiezingen (volgend jaar) op Marine Le Pen stemmen en meer dan 60% in de tweede ronde.


Een vraag die echter blijft: gaat Éric Zemmour, de bekende auteur en polemist, zich kandidaat stellen voor het presidentschap? Sommigen moedigen dat aan, ander vrezen voor de zoveelste verdeeldheid in het nationalistische kamp. Het baart Marine Le Pen alleszins zorgen, men zou voor minder, want 13% van de Fransen zegt bereid te zijn op Zemmour te stemmen. Het regime zou natuurlijk niet liever hebben dan dat de man zich kandidaat stelt: ‘verdeel en heers’, u kent het wel.

3 comments

  1. Zelf heb ik ooit 1x “strategisch” gestemd.
    Nooit doen, geeft een slecht gevoel.
    Degenen die het hardst roepen om strategisch te stemmen zijn degenen die ervan profiteren.

Comments are closed.