Londen: Drie steekpartijen in nog geen uur tijd, 1 dode en 2 gewonden

Dit weekeinde was het wederom raak in Londen, de hoofdstad van Groot-Brittannië, 3 tieners werden op verschillende plekken in de stad met een mes neergestoken en dit alles binnen nog geen uur tijd. 1 tiener kwam uiteindelijk om het leven en 2 werden in het ziekenhuis opgelapt. De gebrekkige veiligheid voor de inwoners van Londen komt uitgebreider in het nieuws, nu er op 6 mei burgemeestersverkiezingen zijn en het onderdeel is van de verkiezingscampagne. Londen heeft met Sadiq Khan nu een islamitische burgemeester van de links-liberale Labourpartij, hij staat in recente peilingen op winst en daarmee herverkiezing.

Er lijkt geen einde te komen aan de golf van misdaden met steekwapens in het multiculturele Londen. Activisten die zich over deze trend druk maken en specifiek over de misdaden met steekwapens spreken ervan dat ‘de politie een verloren strijd voert’. De cijfers geven een rampzalig beeld, zo valt in de Londens pers te lezen, in de afgelopen vier jaren viel er een tienvoudige stijging van het gebruik van steekwapens te noteren.

Hoewel er vanuit de regering en politie wel degelijk getracht wordt om dit tegen te gaan, met verschillende beleidskeuzes, blijkt dat deze wapens in Londen juist steeds gemakkelijker zijn te verkrijgen. Opvallend is ook dat het gaat om hele jonge daders en slachtoffers. Zo ging het dit weekeinde, in de laatste twee gevallen van steekpartijen, om slachtoffers van respectievelijk 18 en 17 jaar oud.