Nieuwe Tweede Kamerleden op hun plek; een 25-tal zal voor Nederland opkomen

Gisteren werden in Den Haag de nieuwe Kamerleden voor de Nederlandse Tweede Kamer ingevoerd. In totaal zijn er 25 rechtse populisten verkozen en gisteren een plek aangewezen en beëdigd, zij zullen Nederland de komende 4 jaren gaan verdedigen in een staat die steeds autoritairder en vijandiger is geworden. Het gaat om twee partijen, de grootste partij is de Partij voor de Vrijheid (PVV) gebleven met 17 Kamerleden en het Forum voor Democratie (FvD) heeft 8 Kamerleden. Beide partijen zullen bij de vorming van een nieuwe regering geen rol gaan spelen, want de winnaar van de verkiezingen de VVD heeft geen interesse om met een van de partijen samen te werken.

Er komen hiermee ook een aantal nieuwe rechtse populisten in de Tweede Kamer terecht. Deze komen allemaal van het FvD, waar er maar liefst zes nieuwe gezichten de Kamer hebben betreden. Daar zitten mensen met ambitieuze opvattingen bij, zo wil nummer vijf van de partij, Dr. Simone Kerseboom, in de Kamer meer aandacht vragen voor het lot van de Afrikaners in Zuid-Afrika en wil waarschuwen en verdedigen dat Nederland niet ook dezelfde kant opgaat.   

Een ander nieuw Kamerlid waarbij de verwachtingen hooggespannen zijn is de jongerenvoorzitter van de partij Frederik Jansen. De jonge politicoloog kreeg tijdens de verkiezingscampagne een bizarre golf van laster over zich heen van de systeempers, maar wist zich goed staande te houden. Hij zal zich namens het FvD sterk maken voor de terugkeer van de basisbeurs en bij de problemen op de woningmarkt met inventieve oplossingen moeten komen.

Wat betreft de PVV zal voor velen de blik gericht zijn op Martin Bosma, die met interessante inzichten en scherpe ondervragingen in het verleden ook al vaak positief naar voren kwam. Hij beloofde bij de beëdiging zich weer vier jaar in te zetten tegen de ‘woke-ideologie’ en anti-blank-racisme. De partij zal ook veel hoop hebben gevestigd op Fleur Agema, die de afgelopen jaren uitblonk op het dossier zorg en nu met de lockdown een de gevolgen hiervan voor de gehele zorgsector flink aan de bak zal moeten.