Het besluit van het groene (EELV) stadsbestuur van Straatsburg om meer dan 2,5 miljoen euro uit te trekken voor de bouw van de Soennitische Eyüp Sultan-moskee, die o.m. financieel gesteund wordt door de extremistische, Turkse islamitische organisatie Milli Görüs, doen de gemoederen hoog oplaaien in de hoofdplaats van le Grand Est en in de rest van Frankrijk. Zo kwalificeerde de voormalige PS-burgemeester van Straatsburg, Catherine Trautmann, Milli Görüs als een gevaarlijke, ‘politiek-religieuze organisatie’.
De beslissing van de huidige burgemeester, Jeanne Barseghian (1980 -), van wie de wortels in Armenië liggen, veroorzaakte ook een enorme opschudding bij de Armeense gemeenschap van Straatsburg, vooral omdat een overgrootvader van Jeanne Barseghian een van de vele slachtoffers was van de Turkse genocide op Armeniërs.

De omstreden organisatie Milli Görüs , die wereldwijd door allerlei veiligheidsdiensten in de gaten wordt gehouden, is antiwesters, antidemocratisch en antiseculier. Het fanatieke clubje is geïnspireerd door de ideeën van de Turkse ex-premier Necmettin Erbakan (1926-2011), die overigens een tijdje de politieke mentor en inspirator is geweest van de huidige president Recep Tayyip Erdogan. De organisatie bezit in Europa honderden moskeeën, waaronder ook in België en Nederland.
Wereldvreemde Groene burgemeesters: een ramp voor de samenleving
Tot nu toe hadden de wereldvreemde fantasietjes van Gregory Doucet, de Groene Khmer-burgemeester van Lyon tegen de Tour de France of zijn tegenhanger uit Bordeaux, Pierre Hurmic, die de traditionele kerstboom afzwoer omdat het dode bomen zouden zijn, ons nog kunnen doen (grijns)lachen. Maar met het besluit van Jeanne Barseghian, dat door alle fracties wordt betwist, met inbegrip van de socialisten, die tot de meerderheid behoren, bevestigen dat de groenen een gevaar betekenen voor Straatsburg, voor Frankrijk, voor Europa en voor de gehele samenleving.
Een zaak is positief aan heel dat verhaal: bij de volgende verkiezingen wacht hen een pandoering waar ze niet goed zullen van zijn. Maar intussen is het kwaad dat ze aanrichtten, niet te overzien.
Subsidies
Als u zich afvraagt hoe het kan dat het seculiere, het religieus neutrale, Frankrijk religies subsidieert: de absolute scheiding tussen kerk en staat in Frankrijk geldt niet voor de departementen Haut-Rhin, Bas-Rhin en Moselle, beter gekend als de Elzas en Lotharingen, die tussen 1871 en 1918 deel uitmaakten van het Duitse Keizerrijk, waar de scheiding tussen kerk en staat minder ver ging. Na de Eerste Wereldoorlog werden verschillende pogingen ondernomen om dit in stand gehouden ‘concordaat’ te wijzigen, tevergeefs. Door dit concordaat worden geestelijken daar, en uitsluitend daar, nog altijd benoemd door de minister van Binnenlandse Zaken, waardoor ze ook een ambtenarensalaris krijgen en bij werkloosheid recht hebben op een uitkering.
De bouw van de Turkse Grote Moskee Eyyub Sultan is een oud thema in Straatsburg. Het begon eindelijk in 2017. Deze moskee, waarvan beloofd werd dat zij de grootste van Europa zal worden, moet aan de verwachtingen van ‘vele’ moslims in Straatsburg voldoen. De werkzaamheden gingen van start, maar bij gebrek aan voldoende giften moest de bouw in de winter van 2020 worden stilgelegd. De kosten van het gebouw worden geraamd op 32 miljoen euro, waarvan 24 miljoen euro voor de bouw zelf.
Uit verschillende hoeken, partijen en gezindten groeit intussen het protest tegen de voorgenomen subsidie van 2,5 miljoen euro. Het Rassemblement national van Marine Le Pen organiseerde zelfs een petitie tegen het voornemen van de watermeloenen.
We zien wel hoe het afloopt.
Epische oorlogsmuziek voor het promoten van de moskee van Straatsburg:
Probeer eens individueel 100 euro, voor een regionaal (Elzas) goed doel, los te peuteren van de Groen soenitische burgemeester Jeanne Barseghian (1980 -). Maar 2,5 miljoen euro uittrekken voor de bouw van de Soennitische Eyüp Sultan-moskee, die o.m. financieel gesteund wordt door de extremistische, Turkse islamitische organisatie Milli Görüs, dat lukt dus wel. Waarom doet deze handel mij denken aan de Agusta deal van de Belgische SP-A & PS? Zou er dan toch smeergeld in ruil voor belastinggeld mee gemoeid zijn?