Drie bekende NGO’s beticht en in verdenking gesteld voor hulp bij mensensmokkel

21 personen zullen weldra voor Italiaanse rechtbank verschijnen van drie zogenaamde reddings-NGO’s, waaronder ‘Save the Children’, ‘Artsen zonder Grenzen’ en ‘Jugend Rettet’. Ze worden beschuldigd van samenwerking met criminele mensensmokkelaars.

De Zwitserse, Franstalige krant, Le Temps, heeft de 651 bladzijden van het onderzoek van rechter Maurizio Agnello in Trapani kunnen inkijken. Maar liefst 21 personen, waaronder Italianen, Duitsers, Spanjaarden, Fransen, Belgen en Britten, zullen zich weldra voor de rechtbank moeten verantwoorden voor mensensmokkel.  Zij riskeren straffen variërend van vier maanden tot 20 jaar gevangenisstraf.  De verdachten hebben intussen de conclusies van het openbaar ministerie op 2 maart 2021 ontvangen en hebben twintig dagen de tijd om hun reactie mee te delen aan de openbare aanklager, die vervolgens de tenlastelegging zal opstellen.

Volgens het lange document hadden de ‘reddingsorganisaties’ nauwe banden aangeknoopt met de mensensmokkelaars. Zo werden ze als eerste gewaarschuwd wanneer de schepen vol migranten vertrokken, zodat ze er als eerste konden bijzijn om ze op te pikken om alzo de officiële migratiediensten voor te zijn.  De drie NGO’s zouden gezamenlijk hebben gehandeld en ‘het door de Italiaanse autoriteiten opgezette systeem hebben omzeild’.

In oktober 2017 had de Italiaanse politie computers en mobiele telefoons in beslag genomen tijdens een zoektocht op het schip ‘Vos Hestia’, gecharterd door ‘Save the Children’. De onderzoekers vonden onder meer een video waarin smokkelaars leden van de NGO op zee rechtstreeks konden informeren dat binnenkort een volle boot met migranten zou aankomen vanuit de Libische kust. Enkele ogenblikken later zijn de vluchtelingen er inderdaad en gaan aan boord van het reddingsschip, onder leiding van een man die wordt omschreven als de organisator van de illegale operatie. Ook hij zal aan boord gaan van de door de NGO gecharterde boot en in het niets verdwijnen wanneer deze aanmeert in een Italiaanse haven, zo meldt de krant.

Een politieagent, geïnfiltreerd bij de reddingsteams, heeft ook massa’s informatie kunnen verzamelen over de malafide handelingen van de NGO’s.

Een andere belangrijke bron van informatie voor de Italiaanse politie is een WhatsApp-groep met de naam Humanitarian SAR (voor ‘search and rescue), waaraan 69 personen deelnamen. Sommige berichten bevatten naar verluidt GPS-coördinaten voor afspraken met de boten van de smokkelaars. De onderzoekers halen ook een gesprek aan tussen twee medewerkers van ‘Save the Children’: een van hen zei dat hij ‘informatie over mensenhandelaars had gezien en raadde aan die te verwijderen.

De Italiaanse politie beschikt ook tientallen telefoontaps. Op 23 maart 2017 zou een missieleider van Artsen zonder Grenzen bewust hebben geweigerd om informatie over de aanwezigheid van een boot met bijna 500 migranten op zo’n 20 zeemijl voor de Libische kust door te geven aan het coördinatiecentrum in Rome. Men hoort hem aan een van de matrozen uitleggen dat hij “een afspraak had op ongeveer 20 zeemijl”, en hem vervolgens vragen om tegen 5 uur ‘s morgens in het gebied aan te komen, niet eerder. De geplande reddingsoperatie zou uiteindelijk drie dagen later plaatsvinden.

Volgens het geldend zeerecht moet een schip dat een boot in nood kruist of ziet, dit melden aan het reddingscoördinatiecentrum (MRCC) in Rome, dat vervolgens de opdracht krijgt om hulp te verlenen. Volgens het onderzoek waren de NGO-boten in het bezit van de locatie van de boten van de migranten, dankzij de smokkelaars. Aldus konden zij zich op de juiste plaats, dicht bij de Libische territoriale wateren, positioneren en werden zij systematisch met reddingsoperaties belast.

De maffia kan nog leren van de grenzeloze artsen en aanhang.

3 comments

  1. Gaan ze nu echt werk maken om die malafiede organisaties te stoppen, de enige metode is deze schepen kelderen in Libische wateren en ze naar de zeebodem te doen zinken, eind goed al goed dan.

Comments are closed.