De progressieve elite in Amerika onder Chinese invloed

Dezer dagen gonst het van de geruchten dat er grote veranderingen op til zijn naar aanleiding van de coronacrisis. Boeken als ‘Covid 19: the great reset’ van Klaus Schwab doen die geruchten alleen maar aanzwellen. Complottheorieën zijn dan niet ver weg, en op de duur is het moeilijk om door het bos de bomen nog te zien. Maar soms verschijnen er op het wereldwijde internet artikels die misschien een tipje van de sluier oplichten. Zo een artikel is ‘The China model has come to America’, te vinden op de webstek van de Asia Times. 

Daarin waarschuwt de Amerikaanse correspondent van de Asia Times voor de groeiende invloed van de Chinezen op de progressieve elite in Amerika. Deze elite is onder de indruk van de efficiëntie van het centraal geleide bestuur in China. Het gaat zelfs zo ver dat een columnist van de New York Times, Thomas Friedman, de loftrompet steekt over de prestaties van de Chinezen, en daarbij de genocide op de Oeigoeren minimaliseert als zijnde wat ‘bad stuff’. 

De Communistische Partij van China: slechts in naam communistisch 

Maar vooraleer iemand ‘communisme’ begint te roepen is het belangrijk om te weten dat de Communistische Partij van China slechts in naam communistisch is. Het China van vandaag is wat het altijd al geweest is: een imperium geleid door oligarchische mandarijnen. Een bepaalde Amerikaanse elite ziet zo een strak geleid systeem best wel zitten.

Om haar economische macht uit te breiden zoekt China beslag te leggen op Amerikaanse knowhow op velerlei gebied. Daarom investeren ze miljoenen dollars om leden van de Amerikaanse oligarchische elite aan hun kant te krijgen. Vooral Democraten zijn hun doelwit, maar de Chinezen rekruteren ook onder de Republikeinen. Verder trekken ze ook grote namen uit de wereld van de industrie, het bankwezen, de entertainment en de sport aan. 

De taak van deze ‘nuttige idioten’ is om de totalitaire kantjes van het Chinese regime te minimaliseren, net zoals Thomas Friedman dat deed in de NY Times. Het vernietigen van de Tibetaanse cultuur, de genocide op de Oeigoeren, de vervolging van Chinese christenen: het is beklagenswaardig, maar nu ook weer niet zo erg, klinkt het. 

Deze manier van doen heeft met het opdoemen van het coronavirus nog aan belang gewonnen. Uit alle macht moet de herkomst van het virus verborgen blijven, en elke verwijzing naar China moet als racistisch omkaderd worden. 

Maar de progressieve Amerikaanse elite wil meer dan enkel maar welwillend collaboreren met de Chinezen: ze wil Amerika boetseren naar Chinees model. Ze zijn goed op weg: nu al verkondigt een ‘verlichte’ elite officiële feiten en waarden die niemand in vraag mag stellen.

Een ‘great reset’ naar Chinees model?

Tot zo ver het artikel van de Asia Times. Een strakke en centralistisch geleide economie in een wereld waarin een kleine elite zegt wat wij moeten denken: zou het kunnen dat dit ook het doel is van het World Economic Forum (WEF)? Het WEF lijkt in elk geval sterk onder de indruk te zijn van de Chinese efficiëntie. De Chinese president Xi Jinping nam eind januari nog deel aan ‘The Davos Agenda 2021’. Het WEF dweept ook graag met de nieuwste technologie op het gebied van inplantbare microchips en hightech-middelen om bijvoorbeeld dragers van het coronavirus op te sporen. Bovendien wasemt het WEF een sterke geur van politieke correctheid uit: één wereld, allemaal vriendjes. 

Het klopt dat de Communistische Partij van China eigenlijk slechts in naam communistisch is, zoals het artikel op de Asia Times ons mededeelt. Het Chinese model is immers al lang geen pure vorm van communisme meer, maar een kapitalisme onder toezicht van een overheid die het gedrag van haar burgers nauwlettend in het oog houdt, met inzet van moderne technologieën. Communistisch aan China is dat het nog steeds een totalitaire staat is waar dissidenten worden verwijderd uit de samenleving. Het enige wat de gewone Chinees ‘mag’, is zwijgen en werken. Dat klinkt als een terugkeer naar het 19de eeuwse kapitalisme; een natte droom voor de kapitalisten van vandaag.

Want eerlijk gezegd: de miljardairs uit het multinationale bankwezen, de geneesmiddelenindustrie, de bigtech en de media kunnen bezwaarlijk communisten worden genoemd. Schwabs co-auteur aan ‘Covid 19: the great reset’, Thierry Malleret, is zelf een investeringsbankier.

Naar verwachting steekt China Amerika binnen dit en tien jaar voorbij als economische grootmacht. Dat de westerse elite het Chinese model wil gaan kopiëren is dus niet zo ondenkbeeldig. Dat dit model op een totalitaire leest is geschoeid moet ons dan ook zorgen baren. Het is in elk geval een evolutie om in het oog te houden: een ‘great reset’ naar Chinees model is wel het laatste wat we willen. 

Dit nieuws alleen dankzij jouw steun!

Help ons de leugens van de main stream media (MSM) te doorbreken. Geef ons 5 euro – of meer!

€ 5,00

Eén reactie op “Naar een Chinese ‘Great Reset’?”

  1. Interessant artikel, maar ik ga niet akkoord met de stelling dat de Volksrepubliek niet meer communistisch zou zijn.

    Om het kort te stellen: al sinds Lenins NEP (Nieuwe Economische Politiek) gebruiken communisten kapitalistische middelen om communistische doelen na te streven. Er is niets nieuws onder de zon: Gramsci, Frankfurter Schule, cultuurmarxisme enz. het zijn allemaal mutaties van hetzelfde virus.

    China richt de laatste jaren overal ter wereld Confucius-instituten op en ook rechtsen worden hierdoor gecharmeerd. Alleen: ze vergeten wel dat juist diezelfde “oerconservatieve” Confucius niet zo lang geleden nog het doelwit was van de Culturele Revolutie. China omarmt nu eventjes Confucius, zoals Stalin (eventjes) de Orthodoxie omarmde tijdens de Tweede Wereldoorlog. De reden waarom de Chinezen nu “harmonie” (in plaats van revolutie) prediken, is omdat de Chinese maatschappij extreem ongelijk is in termen van rijkdom. Niets anders dan dat.

    Eigenlijk is marxisme misschien nog het best te vergelijken met corona- of klimaatbeleid: bureaucratisch, dictatoriaal, tegenstrijdig, willekeurig; maar wie gelooft in het doel – of dat er überhaupt één is (anders dan machtsuitbreiding van een bende psychopaten) – slikt alles en denkt helemaal niet meer na (Orwells dubbeldenk).

Trending

%d bloggers liken dit: