Stormende vrijheidsvechters en stadige rechters

Bijna twee jaar geleden, in juli 2019, hebben rooihemde van de EFF (Economische Vrijheidsvechters) in het eerbiedwaardige parlement van Kaapstad het spreekgestoelte bestormd om de begrotingstoespraak van minister Pravin Gordhan te ‘ontwrichten’. In de pers viel toen te lezen dat EFF-volksvertegenwoordigers lagere rang, die werden bestempeld met het pittig Afrikaanse woord agterbankers, uit hun stoelen waren opgestaan en bij hun podiumbestorming hadden geroepen dat Gordhan niet de kans zou worden gegund als minister van openbare ondernemingen aan het woord te komen. Achtbare collega’s van oppositiepartij Demokratiese Alliansie (DA) en regeringspartij African National Congress (ANC) kwamen daarop toegesneld om Gordhan tegen het ‘rode gevaar’ te beschermen door de baldadige EFF-ers hardhandig uit de zaal te bonjouren en meteen bij het parlementaire komitee oor magte en voorregte aan te klagen.

De twee ergste stormrammen kregen liefst zeven aanklachten aan hun broek, terwijl tegen nog dertien andere amokmakers vijf aanklachten bij het komitee aanhangig werden gemaakt. De indieners van de klachten kregen van het komitee te horen (ik vertaal): ‘Van zodra het komitee over alle gegevens  beschikt, zal het komitee daarover vergaderen en beraadslagen over de straf die moet opgelegd worden’. Merk op, lezers die leven in dit modeldemocratisch land aan de Noordzee, die verklaring werd afgelegd in juli 2019. Het doet mij denken aan wat wijlen eenzaam VU-parlementslid Herman Wagemans mij ooit zei: ‘Gods molen maalt langzaam, maar die van het gerecht maalt nog véél langzamer’. Onder een persartikel over de parlementsbestorming in Kaapstad, lees ik dit treffend commentaar van een lezeres: ‘Hulle was in 2019 al skuldig. Smyt hulle uit en sluit die deur agter hulle derriere’. Iemand een probleem met het Afrikaanse taaleigen, behalve misschien met die derrière waar zij geen accent grave bij nodig achten? 

Een andere lezer die een schuilnaam gebruikt waaruit het geslacht niet kan worden afgeleid (maar dat is modern, zeker op deze 8 maart, vrouwendag, nietwaar?), is van mening dat het wangedrag al lang vergeten is en de straf navenant zal zijn. Hij voegt daar nog aan toe dat het parlement (in Zuid-Afrika, beste lezer…) een grote grap is en vermorsing van geld en tijd. Als jullie het goed menen met de democratie, raadt die lezer aan, verban dat soort uit het parlement permanent en dat kan dat als afschrikmiddel dienen om het circus stop te zetten, maar hij wil wedden dat julle is te bang vir die EFF om aan so iets te dink, want julle boeties (broertjes) en sussies moet beskerm word. Dit is ’n groot grap. En weet je, gewaardeerde lezer(es) wat de Afrikaner bedoelt als hij het heeft over ‘Afrika tyd’? Dat heb ik zéér goed onthouden van mijn reiservaringen: Afrika tyd is… nooit op tijd. Was ik te gast bij een boer die zijn zwarte tuinman niet zag opdagen, dan hoorde ik de man berustend zuchten: ‘Ja, ik zal hem vandaag niet meer zien; dit is Afrika tyd. En in het geval van de ongeoorloofde bestorming van het parlement in juli 2019, zou het best wel eens kunnen dat Afrika Tyd ervoor zorgt dat de stoute EFF-stormers in een mum van tijd worden… vrijgepleit.