In 2021 is het precies 40 jaar geleden dat het Antwerpse Vlaams Belang boven de doopvont werd gehouden. Het eerste nationaal secretariaat was gevestigd in de Lange Altaarstraat waar tevens de Antwerpse afdeling van het Vlaams Blok werd opgericht. 40 jaar nadien wil het Vlaams Belang – ondanks de corona-pandemie – de hoogtepunten in de geschiedenis van het Vlaams Blok/Vlaams Belang belichten via een tentoonstelling.

Antwerpen was de bakermat van het Vlaams Blok. In 1978 werd het Vlaams Blok als een kieskartel tussen de Vlaams-nationale partijen VNP (Vlaams Nationale Partij van Karel Dillen) en VVP (Vlaamse Volkspartij van Lode Claes) opgericht. Na de verkiezingen van 1979, toen Karel Dillen alleen verkozen werd in het federaal parlement, werden VNP en VVP opgedoekt en werd de partij Vlaams Blok in Antwerpen gesticht. Twee jaar later (1981) werd de Antwerpse afdeling van het Vlaams Blok opgericht. Op 10 oktober 1982 nam het Vlaams Blok voor het eerst deel aan de Antwerpse gemeenteraadsverkiezingen en scoorde 2 gemeenteraadsleden. Op 13 december 1987 werden de enige parlementsleden van het Vlaams Blok verkozen in de Antwerpse kieskring: Gerolf Annemans en Filip Dewinter in de Kamer, Karel Dillen in de Senaat. Op 9 oktober 1988 kende het Vlaams Blok zijn eerste grote doorbraak in Antwerpen toen het Vlaams Blok de derde partij van Antwerpen werd met 17,7% van de stemmen en 10 zetels in de Antwerpse gemeenteraad.

De geschiedenis van het Vlaams Blok/Vlaams Belang is nauw met Antwerpen verweven. Niet alleen behaalde het Vlaams Blok/Vlaams Belang hier zijn grootste successen (verkiezingsoverwinningen voor de gemeenteraadsverkiezingen in 2000 en 2006 waarbij het Vlaams Belang telkens +/- 34% van de stemmen behaalde) maar tevens werd in Antwerpen de nieuwe partij Vlaams Belang in “zaal Horta” in Antwerpen in 2005 opgericht. Zowat alle belangrijke congressen en manifestaties vonden in Antwerpen plaats.

Nadat de communistische knokploeg AFF een Vlaming had doodgestampt in Borgerhout, betoogden meer dan 1000 VB-militanten begin 1991 door Antwerpen. Van links naar rechts op de eerste rij: Roeland Raes, Filip Dewinter, Gerolf Annemans, Karel Dillen, Wim Verreycken.

‘De strijd van het Vlaams Blok/Vlaams Belang tegen de socialistische hegemonie en tegen de rode dictatuur die meer dan 60 jaar Antwerpen in zijn greep heeft gehouden heeft uiteindelijk geleid tot het feit dat de socialisten in 2012 uit het stadshuis werden gezet’, aldus Filip Dewinter. ‘Het Vlaams Blok/Vlaams Belang zette niet alleen het vreemdelingen-, asiel en islamiseringsprobleem op de politieke agenda maar het Vlaams Blok was tevens verantwoordelijk voor het uitlokken van de VISA-crisis die ook de politieke cultuur in Antwerpen grondig heeft gewijzigd.’

1990: Filip Dewinter spreekt van bovenop een politiecombi de VB-militanten toe aan de Antwerpse Grote Markt. Die hadden met succes de vrije meningsuiting hersteld, nadat hun congres ondemocratisch verboden was door de rode burgemeester Cools: politiecordons werden doorbroken, de communistische knokploeg AFF verjaagd. Zo herstelden de nationalisten de vrijheid in Antwerpen.

Deze tentoonstelling vindt plaats in het Antwerpse secretariaat in de Amerikalei 98 te Antwerpen en kan iedere vrijdag bezocht worden. Gezien de corona-omstandigheden kan men de tentoonstelling enkel bezoeken mits voorafgaande reservatie (via info@vlaamsbelangantwerpen.org). Iedere vrijdag worden vanaf 14 uur iedere 15 minuten een nieuwe bubbel tot de tentoonstelling toegelaten.

Tekst overgenomen uit persbericht VB Antwerpen – Filip Dewinter / Luc Doms

Dit nieuws alleen dankzij jouw steun!

Help ons de leugens van de main stream media (MSM) te doorbreken. Geef ons 5 euro – of meer!

€ 5,00

2 reacties op “Tentoonstelling over 40 jaar VB in Antwerpen”

  1. Goeman stephanie

    Dus reeds 40 jaar worden jullie waarschuwingen voor de islamisering van Vlaanderen in de wind geslagen het resultaat van deze ontkenning of moet ik zeggen struisvogelpolitiek van de zgn democratische partijen is desastreus hun politiek overleven hangt nu alleen af van de stemmen van migranten de frauduleuze schandalen in hun partijen ten spijt

  2. Jan Breydel & Pieter De Coninck, Groeningekouter

    Er is dus welk degelijk een verschil tussen enerzijds de kartonnen vlamingskes van de firma NV-Asociaal, butlers voor VOKA en consoorten en anderzijds de betonBlok Vlamingen, die niet beschaamd zijn om hun EigenVolkse identiteit en die ze dan ook logischerwijze willen verdedigen met alle mogelijke democratische maatregelen en tactieken, tot spijt van elke PoCo-Loge pipo & pipa van het PoCo-Loge Repressie Apparaat.

Trending

%d bloggers liken dit: