Een opvallende verzameling van diverse documenten is deze maand op het internet verschenen, waaronder verslagen, financiële overzichten en e-postwisselingen. Ze geven inzicht in hoe de Engelse media zich laten betalen om over zaken op een bepaalde wijze te berichten. Het is naar buiten ‘gelekt’ en inmiddels is duidelijk dat de informatie authentiek is. Het gaat om een campagne van het ministerie van Buitenlandse Zaken van het Verenigd Koninkrijk (VK) tegen Rusland, met de naam Integrity Initiative en heeft als doel ‘Rusland ondergraven’. Ze kon rekenen op de staatsomroep BBC en de internationale nieuwsdienst Reuters, zo blijkt uit de talloze documenten die op het internet zijn te vinden.

Dit alles werd voor een groter publiek wereldkundig gemaakt door The Grayzone, een Amerikaans nieuwsmedium voor geopolitieke aangelegenheden. De journalisten aldaar, die de documenten hebben bestudeerd, concluderen dat het doel was om van de gekochte media gebruik te maken om politieke verandering binnen Rusland te bewerkstelligen, maar ook om de politiek van de Russische regering in Midden-Europa en in het centrum van Azië te ondergraven.

Overheidsmedewerkers van het VK werkten hiervoor samen met bekende nieuwsorganisaties als BBC en Reuters in een geheime entiteit met de naam The Consortium. Een ander onderdeel hiervan was het opleiden van Russische journalisten, waarvan er inmiddels al 400 opgeleid en wel in Rusland zitten. Het totale netwerk zou volgens glunderende berichten in de documenten uit wel 15.000 journalisten en medewerkers bestaan.

Het Britse ministerie van Buitenlandse Zaken blijkt ook niet voorbij te gaan aan de moderne middelen om propaganda te verspreiden: zo is er fors geld uitgegeven aan Youtubers in Rusland en Azië. Ook die hebben als doel om middels ‘een brede waaier aan inhoud’ de demonstraties tegen de Russische regering te ondersteunen.

Dit nieuws alleen dankzij jouw steun!

Help ons de leugens van de main stream media (MSM) te doorbreken. Geef ons 5 euro – of meer!

€ 5,00

Trending

%d bloggers liken dit: